2023. 05. 23. - 08:35

Fogfehérítés - A jövő sztárjai lehetnek a nanorészecskék

Fogfehérítés - A jövő sztárjai lehetnek a nanorészecskék

A nanorészecskék lehetnek a következő generációs fogfehérítők. A kutatók tanulmány keretében elemezték tulajdonságaikat ezen a területen.

Következő generációs fogfehérítőkké válhatnak a nanorészecskék (NP-k). Az American Chemical Society (ACS) tanulmányt közölt Nano című szaklapjában, melyben a kutatók részletesen leírták, miért lehetnek a nanorészecskék a fogfehérítés bajnokai.
 
Előző cikkünkben már szó esett arról, milyen egyedülálló biológiai tulajdonságokkal bírnak és mely nanorészecskék megfelelőek a fogfehérítésre. Mint kiderült, az AuNP-k, a ZnO és a réz-oxid (CuO) alkalmasak erre a célra.
 
Fém és fémoxid nanorészecskék
 
A kutatók tanulmány során az is kiderült, hogy azok az egerek, amelyeknek 90 napig 20 mg/kg AuNP-t adtak, minimális változást mutattak a biokémiai és hematológiai tényezőkben, a különbségek toxikológia szempontból jelentéktelenek voltak.
 
Fogfehérítés - A jövő sztárjai lehentnek a nanorészecskék
Fogfehérítés - A jövő sztárjai lehentnek a nanorészecskék
 
Egy másik kutatócsoport kimutatta, hogy a H2O2 fehérítő hatása jelentősen megnőtt az AuNP-k használatával - bár az AuNP-k toxicitása a fehérítés során nem zárható ki.
 
Szintén egyik kutatócsoport jött rá arra, hogy a ZnO-biomassza szén (BC) kompozit kiváló fehérítő hatást fejt ki hosszú hullámhosszú fény használatával. A fogak színe javult és nem észleltek toxicitást sem in vitro, sem in vivo.
 
Tanulmányban a kutatók a fénybesugárzás hatását vizsgálták a H2O2 tartalmú TiO2 NP-kkel történő fehérítésre. Kimutatták, hogy a 3,5 százalék H2O2 tartalmú TiO2 NP-k ugyanolyan fehérítő hatással rendelkeznek, mint a 35 százalékos H2O2, a legjelentősebb hatás 405 nm-es dióda lézernél tapasztalható.
 
Kerámia anyagok nanorészecskeként
 
A HA egy kerámia, amely a csontok szervetlen összetevőjét képezi. Így a HA nanorészecskék jelentős előnyökkel bírnak, mivel erős affinitással rendelkeznek a demineralizált felületekhez, s hasonló tulajdonságaik vannak, mint a zománc építőköveinek.
 
Ezért ezek a nanorészecskék egy apatit réteget alkothatnak, amely az interprizmatikus és prizmatikus zománcot fedi. A HA nanorészecskék segíthetnek helyreállítani az ásványi sűrűséget és az áttetszőséget.
 
Egy tanulmány arról számolt be, hogy a fehérítő hatás felerősödött a HA nanorészecskék koncentrációjának növekedésével.
 
Egy randomizált, ellenőrzött kísérletben a kutatók felfedezték: azoknál, akik HA nanorészecskéket tartalmazó fogkrémmel mostak fogat, jelentősen javult a fogak színe.
 
Egyesek arról is beszámoltak, hogy a HA nanorészecskét tartalmazó szájkészítmények biztonságosak. Kimutatták, hogy a hidratált szilícium-dioxidot tartalmazó fogkrém kevésbé sárgává és fehérebbé teszi a fogakat a fogmosás után, míg mások kiváló folteltávolító tulajdonságokat és lerakódásgátló hatást tapasztaltak.
 
A szerzők tehát különböző nanorészecskéket próbáltak ki a fogfehérítéshez. Mindazonáltal számos kihívás marad a nanorészecskék fogfehérítésre történő alkalmazása terén, egyre több bizonyíték lehet azonban a jövőbeni kereskedelmi felhasználásukhoz.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.