2020. 01. 02. - 09:30

Fogimplantátum: a dentálhigiénikus fontossága

Fogimplantátum: a dentálhigiénikus fontossága

Ha az ember rászánja magát és fogászati implantátumot készíttet, tudnia kell, hogy annak megfelelő gondozását sem szabad elhanyagolnia. Így lesz tartós a pótlás. De mire szükséges odafigyelnünk?

Amennyiben fogimplantátumot készíttetünk, alapvető dolog, hogy tisztában legyünk vele, nem egy egyszer felrakott, majd elhanyagolható dologról van szó.
 
A megfelelő száj- és fogápolás, illetve a rendszeres fogászati ellenőrzés elengedhetetelen a fogpótlás  ideális állapotának fenntartásához.
 
Cikkünk első részében szó volt az alapokról. Mit kell tudni még?
 
1.Dentálhigiénikus
 
A dentálhigiénikus szerepe rendkívül lényeges, ha fogpótlásunk van. Feladata az implantátumot körülvevő szövetek egészségének figyelemmel kísérése, valamint az esetleges problémák, például a perimplantátum mucositis vagy peri implantitis azonosítása.
 
A fogpótlás fenntartására fokozottan figyelni kell - dentálhigiénikussal is
A fogpótlás fenntartására fokozottan figyelni kell - dentálhigiénikussal is
 
A dentálhigiénikus különleges óvintézkedéseket tesz az implantátumok tisztításakor. A megfelelő technikákat és eszközöket alkalmazza, amelyek speciális anyagokból készülnek, hogy elkerülje ezzel a károsodást a tisztítás, tapintás és polírozás során.
 
A rendszeres találkozás a dentálhigiénikussal segít nekünk abban, hogy tudjuk, miként kell az implantátumokat megfelelően karbantartani és javítja a tisztítási technikánkat is, ha szükséges.
 
2.Korai állapotfelismerés – fertőzés esetén
 
Ha azt gyanítjuk, hogy az ínyünkből jön a vérzés, vagy fertőzés, azonnal kérjünk időpontot a fogorvostól. A perimplantátum nyálkahártyagyulladás az implantátum-fogak körüli gyulladás, melyet a szájban felgyűlő baktériumok okoznak. Kezelhető és visszafordítható, ha időben felfedezik. Ha a plakkot nem távolítják el, az periimplantitishez vezethet.
 
Ez egy jóval súlyosabb állapot, mivel csontvesztés léphet fel, s az implantátumnál további problémák kialakulásának kockázata állhat fenn – ami végül az implantátum meglazulásához vezethet.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.