2019. 12. 27. - 09:40

Fogimplantátum: napi kezelés és ellenőrzések

Fogimplantátum: napi kezelés és ellenőrzések

Amennyiben valaki fogászati implantátumot készíttet magának, annak gondozása igen lényeges a fogpótlás hosszú élete érdekében. De mi mindenre kell odafigyelnünk?

Ha fogimplantátumot készíttetünk, az egyik legalapvetőbb dolog, amire figyelnünk kell: a fogpótlás nem olyasmi, amit egyszer beraknak és el is lehet felejteni. A megfelelő szájhigiénia és a rendszeres fogászati ellenőrzés nélkülözhetetlen ideális állapotának fenntartásában.
 
Ha elhanyagoljuk az implantátumot, plakkok alakulnak ki és fogkő képződik, s fogékonnyá válhatnak a fogak a baktériumokra – így az ínybetegség is könnyebben kialakulhat. Kezeletlenül hagyva ez periimplantitishez vezethet, mely a periodontális betegséghez hasonló a természetes fogaknál.
 
Az állapot jellemzően fájdalmat, vérzést, általános kellemetlenséget és akár csontvesztést is okozhat az implantátumok körül. Ám ha időben észlelik, kezelhető – ezért is fontos rendszeresen ellenőriztetni a fogimplatátumot.
 
A fogpótlást fontos rendszeresen ellenőriztetni
A fogpótlást fontos rendszeresen ellenőriztetni
 
Minél inkább odafigyelünk a fogpótlásra, annál hosszabbéletű lehet.
 
Hogyan gondozzuk fogainkat napi szinten?
 
Csak mert a fogimplantátumok mesterséges foggyökerekkel bírnak, ez nem jelenti azt, hogy el lehet hanyagolni a gondos szájápolást. A plakkok az implantátumok koronáin is összegyűlnek és baktériumokat tárolhatnak. Ha nem ápoljuk megfelelően a fogakat, a baktériumok elszaporodnak, méreganyagokat bocsátanak ki, irritálják a környező szöveteket. A természetes fogak és a fogimplantátumok egyformán függnek az egészséges környező szövetektől.
 
Ezen szövetek védelme érdekében szükség lehet nem viaszos szalagra vagy implantátum-specifikus fogselyemre. Hasznos eszközök az ún. interdentális fogkefék és egyéb tisztítószerek, például vízzel mosók. Az egy implantátumból álló pótlást úgy kell kezelni, mint egy természetes fogat.
 
Lehetséges, hogy a fogpótlás olyan helyen van, ahol nehezen elérhető – ilyen esetben a fogszakorvos megmutatja, miként tisztítsuk megfelelően a fogat, illetve eszközt is ad hozzá.
 
Milyen gyakran kell ellenőriztetni az implantátumokat?
 
A rendszeres ellenőrzések és a dentálhigiénikusnál tett látogatások a fogimplantátumok utókezelésének fontos részei. Amikor az implantátumokat behelyezik, az első pár hónapban gyakrabban kell őket kontrolláltatni a fogorvossal. Azt is fontos ugyanis megnézni, mennyire gyógyulnak jól a pótlások.
 
Az osszintegráció – az a folyamat, amikor az implantátum összeolvad a környező csonttal - több hónapot vehet igénybe, ezért azt rendszeresen ellenőrizni kell.
 
Amennyiben a fogorvos meggyőződik arról, hogy sikeres volt a kezelés, az ellenőrzések gyakorisága csökken – de többnyire személyre szabják azokat.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.