2020. 04. 14. - 10:35

Fogimplantátum és ínybetegség?

Fogimplantátum és ínybetegség?

A fogászati implantátumok számos ember számára jelentenek ideális megoldást, ha hiányoznak a fogaik. A fogvesztés oka lehet azonban előrehaladott ínybetegség is. Ilyen esetben milyen lehetőségeink vannak?

A fogvesztés számos okból bekövetkezhet, ezek egyike az ínybetegség késői szakasza. Az íny ilyenkor duzzadttá, fájdalmassá vagy fertőzötté válik. A probléma egyéb tünetei közé tartoznak a rossz lehelet, a kellemetlen íz érzete a szájban.
 
Amennyiben kezeletlenül marad, az ínybetegség első fázisa - a gingivitis – egy jóval komolyabb, előrehaladottabb állapotot alakít ki, a periodontitis-t, mely károsíthatja a csontot az állkapocsban, s meglazítja a fogakat.
 
A dentális implantátumok kinézetre olyanok, s úgy is funkcionálnak, mint a természetes fogak. Segítenek visszaállítani az önbizalmat, a gond nélküli evést és nevetést.
 
Az ínybetegség kezelendő, mielőtt fogimplantátumot készíttetünk
Az ínybetegség kezelendő, mielőtt fogimplantátumot készíttetünk
 
A fogimplantátum titán vagy cirkónium oszlop, mely helyettesíti a fog gyökerét és támogatja az új fogakat, például a koronákat, hidakat és teljes fogsorokat. Az állkapocsba helyezik, mielőtt a műfog rákerül, s kis idő múltán a fog összeolvad az állkapocs-csonttal. Ez a folyamat az osszeointegráció. Mindez biztonságos kötést eredményez az implantátum és a környező csont között.
 
Amennyiben megfelelő szájhigiéniát és életmódot tartunk fenn, a fogimplantátumok második esélyt adnak arra, hogy egészséges szánk legyen, függetlenül attól, miként veszítettük el a fogunkat előzőleg.
 
Mi okozza az ínybetegséget?
 
Az ínybetegséget a fogakra lerakódó plakk okozza. A plakk ragadós biofilm, mely baktériumokat tartalmaz.
 
Amikor szénhidrátban gazdag élelmiszert vagy italt fogyasztunk – így például cukros nassolnivalókat -, a baktériumok energiává és savvá alakítják a szénhidrátokat.
 
A sav lebontja a fog felületét, szuvasodást okozva. Ha a plakkot nem távolítjuk el rendszeres fogmosással, felhalmozódhat, irritálva az ínyt, gingivitis-t okozva. A megmaradt plakk fogkővé keményedhet, melyet igencsak nehéz eltávolítani.
 
Az ínybetegség kezeléséhez mindenképp szakértő fogorvos kell, aki először értékeli a száj és a fogak egészségét.
 
Az ínybetegségek kezelésének legjobb módja a megfelelő szájhigiénés szokások gyakorlása, beleértve a napi legalább két fogmosást, fogselymezést, fluoridos fogkrém használatát – a szuvasodás megelőzéséért.
 
Amennyiben felhalmozódott plakk és fogkő jellemzi a fogainkat, kezelésre van szükség: a fogkő leszedését és a polírozást, mely professzionális tisztításnak számít, fogorvos vagy dentálhigiénikus végzi.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.