2019. 11. 19. - 10:50

Fogimplantátum – hogyan érinti a dohányzás a fogpótlást?

Fogimplantátum – hogyan érinti a dohányzás a fogpótlást?

Sokan nem fogadják el, hogy bizony a cigarettázásnak előnytelen hatása van a száj egészségére nézve. Fogfoltosodáshoz, ínybetegséghez és fogvesztéshez, sőt rákhoz vezethet. Mit kell tudni a fogimplantálásról dohányzás mellett?

A fogimplantációhoz nem mindenki megfelelő alany. A dohányos emberek kérhetnek fogpótlást, azonban nem árt tudni, hogy vannak veszélyei a cigaretta és az implantátum együttes alkalmazásának.
 
Cikksorozatunkban most ezekre a problémákra világítunk rá.
 
Szögezzük le: a dohányzás negatívan érinti az implantációs kezelést. Hatással van a gyógyulásra, valamint az oszseointegrációra – amely az állcsont egyesülése -, de az implantátum körüli szájhigiénia fenntartására is.
 
A dohányzó embernek is lehet fogpótlása – ám nem mindenki alkalmas a procedúra végrehajtására.
 
A dohányzás káros hatást gyakorolhat az implantálás sikerére. A fogorvos ösztönözheti, hogy teljesen szokjon le a cigarettáról vagy jelentős mértékben csökkentse fogyasztását, mielőtt belekezd az implantációba. Sok szakorvos azt tanácsolja a dohányosoknak: napi kevesebb mint 10 cigarettát szívjanak el, ha leszokni egyelőre nem tudnak.
 
A dohányzás veszélybe sodorhatja a fogimplantátum sikerességét
A dohányzás veszélybe sodorhatja a fogimplantátum sikerességét
 
Amennyiben hosszú ideje vagy sokat dohányzik valaki, az orvos akár el is utasíthatja a kezelését.
 
Fontos, hogy minden lehetséges komplikációról beszámoljon a páciensnek, amennyiben dohányosként készítenek neki implantátumot. A kezelés megkezdése előtt mindenképp tudnia kell minden részletről.
 
A procedúra sikerességéhez bizonyos mérésekre is szükség van. Azt követően, hogy minden fogászati problémát feltérképeztek, a páciens kórtörténetét, dohányzási- és társadalmi szokásait is felmérik, s alaposan megvizsgálják a megmaradt fogak állapotát.
 
A lehető legjobb eredmény érdekében nagyon fontos, hogy a szájhigiénia megfelelő legyen, az íny pedig egészséges. Mindennemű szájprobléma, így az ínybetegség vagy plakkok kezelése azonnal szükséges és ellenőrzés alatt tartandó.
 
A dohányzás és a csont-graftok
 
A fogimplantálás elsődleges követelménye az, hogy megfelelő mennyiségű csont legyen az ember állkapcsában. Szilárd, megbízható alapra van szükség az implantátum rögzítéséhez.
 
Amennyiben a csont volumenét növelni kell, erre van mód: sikeres csont-graft ugyanis lehetővé teszi, hogy az állkapocs kellően erős legyen és támogassa a fogimplantátumot.
 
A dohányzás ugyanakkor hatással van a gyógyulási folyamatra: veszélyeztetheti a csontok átültetésének és az azt követő fogimplantátum behelyezésének sikerességét.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.