2019. 12. 03. - 10:40

Fogimplantátum: hogyan gondozzuk dohányzás esetén?

Fogimplantátum: hogyan gondozzuk dohányzás esetén?

Amennyiben fogpótlást készíttettünk, de a cigarettázást nem hagytuk abba, szájhigiéniánkra és az implantátumra fokozott figyelmet kell fordítanunk.

Fogimplantátum készíttetése esetén ideális esetben nem szabad dohányozni. A cigarettázással ugyanis gátolhatjuk a gyógyulási folyamatot és számos egyéb problémát okozhatunk, mint arról korábbi cikkünkben szó esett.
 
Amennyiben azonban az átmeneti szakasz után – a műtét időszakában – ismét rágyújtunk, mert nem megy egyszerűen a leszokás, a szájhigiéniára és az implantátumra fokozott figyelmet kell fordítanunk.
 
A dohányzás következtében felgyorsulhat az ínybetegségek kialakulása. A cigarettázók fogékonyabbak lehetnek a dentális plakkok jelentkezésére is.
 
Dohányzás esetén a fogimplantátum fokozott gondozást igényel
Dohányzás esetén a fogimplantátum fokozott gondozást igényel
 
Az elhanyagolt implantátumok miatt plakkok és fogkő alakulhat ki, s ezeket a baktériumok ugyancsak érinthetik, amely ínybetegséget válthat ki. Ha nem kezeltetjük, az állapot periimplantitishez vezethet, amely a természetes fogak körül kialakuló ínybetegséghez hasonló.
 
A probléma vérzéssel, fájdalommal, általános kellemetlenségérzettel jár, s akár csontvesztés is jelentkezhet az implantátumok körül. A természetes fogak és az implantátumok ugyanúgy igénylik az egészséges környező szövetek meglétét.
 
Ha dohányzunk, törekednünk kell az implantátumok napi két alkalommal történő tisztítására. A fogak minden oldalát alaposan mossuk meg, minden felületet, amelyhez hozzáférünk. Ahol nem, azt fogselyemmel igyekezzünk tisztítani.
 
A dohányzás hatása a fogakon megjelenő elszíneződés is. Akiknek van fogpótlásuk és cigarettáznak, azoknak nem szabad olyan fogkrémet használniuk, amelyek túlzottan koptató összetevőket tartalmaznak.
 
A szódabikarbóna, a folteltávolítók és a dohányosoknak szánt fogkrém kopást eredményezhetnek az akrilon, s képesek eltávolítani a mázat a porcelánról.
 
Ne feledjük, hogy rendszeresen kell járnunk a dentálhigiénikushoz, ez nagyon fontos az implantátumok egészsége szempontjából.
 
Az első pár hónapban, miután az implantátumokat a helyükre rakták, fogorvosunk azt fogja kérni, hogy gyakrabban menjünk ellenőrzésre hozzá. Extra kezelésért a dentálhigiénikushoz kell fordulnunk.
 
A legjobb azonban, amit tehetünk természetesen, hogy teljesen abbahagyjuk a dohányzást.
 
László Adrienn
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.