2019. 11. 26. - 12:00

Fogimplantátum: így hat a fogpótlásra a cigaretta

Fogimplantátum: így hat a fogpótlásra a cigaretta

A dohányzás egyike a fogvesztés elsőszámú okainak – s hozzá is járulhat ahhoz, hogy fogimplantátumra legyen szükségünk. További gond, hogy befolyásolhatja a gyógyulást. Hány módon érinti a cigaretta a fogpótlást folyamatát?

Aki fogimplantátumot szeretne, annak mindenképp érdemes letennie a cigarettát – ha másként nem, legalább átmenetileg. A dohányzás akár hozzá is járulhat ahhoz, hogy fogpótlásra legyen szükségünk – egyike ugyanis a fogvesztés fő okainak. A gyógyulás folyamatát drámai módon korlátozza.
 
A füstben levő nikotin összehúzza az ereket és csökkenti a lágy szövetek véráramlását, valamint az oxigént, s ez érinti az immunválaszt. Ennek következtében lassul a gyógyulás folyamata, s hosszútávon befolyásolja az íny és a csont egészségét.
 
A dohányzás rontja az osseointegrációt és növeli annak kockázatát, hogy az implantátumok nem gyógyulnak megfelelően az elhelyezésüket követően - vagyis valószínűbb, hogy idővel tönkremennek.
 
A dohányzás lassítja a gyógyulást és egyéb gondokat is okozhat fogpótlásnál
A dohányzás lassítja a gyógyulást és egyéb gondokat is okozhat fogpótlásnál
 
A cigaretta miatt belélegzett füst égetheti a szájban levő szöveteket. Az idő múlásával ez megvastagítja a bőrsejtek felső rétegét és keratózist hoz létre - pikkelyes bőrfoltokat -, amelyek károsíthatják vagy blokkolhatják a nyálmirigyeket. A nyál szükséges a plakk és a sav lemosásához, amelyek károsíthatják az implantátumokat támogató ínyeket és csontokat.
 
A nyál hiánya szájszárazságot is kiválthat, amely szintén elősegíti a baktériumok kialakulását.
 
Mennyi ideig kell várni, amíg újra rágyújthatunk fogimplantátum behelyezése után?
 
A fogorvos pontos utasításokat ad arra vonatkozóan, hogyan gondozzuk szánkat és fogainkat a kezelést követően.
 
A dohányzástól tartózkodni kell, amíg csak lehet. A gyógyulás és a korai osteointegráció lehetővé tétele érdekében az implantátumok behelyezése után legalább három hónapig nem szabad rágyújtani. Sokak számára nehéz lehet ez az időszak, ezért érdemes egyeztetniük róla fogorvosukkal.
 
Az implantátum-kezelést követő napokban kerülnünk kell a száj öblítését, s nem szabad hozzáérni a kezelt területhez nyelvvel vagy ujjakkal. Ez ugyanis vérzést okozhat vagy akár vérrög kialakulását eredményezheti. Ne köpjünk, szívogassuk és ne gyújtsunk rá. Ez megzavarhatja a vérrögöket és lelassítja a gyógyulás folyamatát.
 
A dohányzás és a száraz aljzat kialakulása
 
Amennyiben cigarettázunk és kihúzták a fogunkat, valószínűleg mielőtt fogászati ​​implantátumot helyeztek be, vigyáznunk kellett az ún. száraz aljzat jelentkezésével. Ez egy fájdalmas állapot, amely gyakran előfordul, miután tartós fogat távolított el az orvos.
 
Akkor fordul elő, amikor a vérrög a fogkihúzás helyén nem alakul ki, vagy még a gyógyulás előtt eloszlik. A vérrög ugyanis védelemként működik, lefedve az alatta lévő csont- és idegvégződéseket. Segít az új csont és lágy szövet növekedésében is.
 
A dohányzás ugyanakkor növeli a száraz aljzat kialakulását -a dohánytermékekben található vegyi anyagok megakadályozhatják vagy lelassíthatják a gyógyulást és megfertőzhetik a beavatkozás helyét.
 
A cigaretta szívásához kifejtett fizikai erő pedig szintén eltávolíthatja a vérrögöt idő előtt. Az idegek és a csont kitettsége erős fájdalmat okozhat, s nyitva hagyja a száraz aljzatot a baktériumok és az ételmaradékok számára.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.