2021. 03. 23. - 10:35

Fogpótlás – A beültetés folyamata lépésről lépésre

Fogpótlás – A beültetés folyamata lépésről lépésre

A fogbeültetés két típusa közül járóbeteg-ellátásban végzett beavatkozásnak számít az endostealis implantátum behelyezése. Hogyan történik ez lépésről-lépésre?

Amennyiben valaki egy vagy több fogát elveszíti, annak pótlását célszerű mielőbb megoldani – nemcsak a rágás kiegyensúlyozása, de az állkapocs egészsége, formája miatt is.
 
A fogpótlás két alapvető típusáról előző cikkünkben esett szó.
 
Az ún. endostealis implantátumok beültetése járóbeteg-ellátásban végzett beavatkozás. A páciensek hazatérhetnek már a műtét napján. A procedúra teljes befejezése azonban hosszú hónapokat vehet igénybe - különösen a gyógyulás folyamata alatt, valamint a műfog (korona) behelyezése előtt.
 
A fogászati ​​implantációs eljárásokat több lépésben végzik, függően attól is, hogy a betegnek hány implantátumra van szüksége.
 
A fogbeültetés során a csontba helyezik az implantátum alapját - ez lesz a fog gyökere
A fogbeültetés során a csontba helyezik az implantátum alapját - ez lesz a fog gyökere
 
1.lépés: a fog eltávolítása
 
Amennyiben még mindig van sérült fog a páciens szájában, azt a fogorvos eltávolítja. Ez a lépés nem szükséges, ha a fog már hiányzik.
 
2.lépés: grafting és állcsont előkészítés
 
Számos, implantátum-műtéten átesett beteg vékony vagy puha állcsontokkal rendelkezik. A csont-grafting javítja a csont mennyiségét, biztosítja az eljárás sikerét.
 
A választási lehetőségek között van a szintetikus csontgraft alkalmazása, például csontpótlóé, vagy egy természetes graft használata – utóbbi azt jelenti, hogy a csontot a páciens testéből, egy másik területről veszik ki.
 
A csontgraftok gyógyulási folyamata néhány hónapot vesz igénybe - a fogászati ​​implantátum csak ezután helyezhető be. Szerencsére graftokra sem mindig van szükség.
 
3.lépés: az implantátum behelyezése
 
A tényleges eljárás során a szájsebész a csontot elérhetővé teszi, az íny apró műszerekkel történő felvágásával. Ezt követően lyukakat fúr a csontba, majd mélyen a csontba helyezi az implantátumot (lényegében egy oszlopot), amely a fog gyökereként funkcionál.
 
Ha az első fogat helyreállítják, a fogorvos ideiglenesen egy eltávolítható oldattal tölti ki az üres helyet, míg az implantátum az íny alatt meggyógyul. Ha hátsó fogról van szó, semmit sem helyeznek el rajta.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.