2021. 03. 18. - 10:00

Fogpótlás – A fő típusok és felépülésük

Fogpótlás – A fő típusok és felépülésük

Fogvesztés esetén fontos mielőbb implantátumot készíttetni. Az alapvető fogbeültetési technikák mellett azonban érdemes tudni, hogyan épül fel egy ilyen fogpótlás – mi kerül a szánkba.

A fogpótlás szükséges, ha nem is túlságosan olcsó dolog. Ha elveszítettünk egy vagy több fogat, helyettesíteni kell őket, amennyiben meg szeretnénk őrizni egészséges állkapcsunkat.
 
Ha fogpótláson gondolkodunk, érdemes tudnunk ezek két fő típusát, illetve felépítését is.
 
1.Endostealis implantátum az endostealis vagy gyökér alakú implantátum a manapság alkalmazott leggyakoribb típus. Titánból, kis csavarokból és ún. alloplasztikus anyagból készül, mely lényegében mesterséges szövet graft.
 
A fogpótlások hosszútávon biztosítják az egészséges állkapcsot
A fogpótlások hosszútávon biztosítják az egészséges állkapcsot
 
Az endostealis implantátumokat a szakember műtéti úton helyezi az állcsontba, s azok idővel kötődni fognak a természetes csonthoz.
 
2.Subperiostealis implantátum: az ún. subperiostealis implantátumok igen ritkák. Jobb megoldást jelenthetnek azonban azoknak a betegeknek, akiknek nincs elegendő természetes állcsontja az endostealis implantátumok támogatásához.
 
Ilyen esetekben az íny alá – tehát az állcsontra vagy az állcsont fölé - egy subperiostealis implantátumot helyeznek. Ez azonban sebészileg nem kerül be az állcsontba.
 
Fogpótlás előtt azt is érdemes tudni, hogy a fogászati ​​implantátum törzse három darabból áll. Ezek különböző funkciókat töltenek be.
 
A gerinc az implantátum protetikai alkatrészeit tartalmazza. Az implantátum csavarjának testrésze lehetővé teszi a műtét könnyebbségét, valamint biztosítja az állcsont protetikai terhelését.
 
A csúcs az implantátum kezdeti elhelyezését támogatja az osteotomiában, vagyis az állcsont eltávolított darabjában.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.