2021. 03. 25. - 10:35

Fogpótlás – A korona felhelyezése és a gyógyulás

Fogpótlás – A korona felhelyezése és a gyógyulás

Egy fogbeültetés teljes befejezése manapság is hosszabb folyamat, amelyet különösen a műfog behelyezése előtti időszak és a gyógyulás tehet azzá. Mi történik, ha a terepet előkészítették?

Amennyiben valaki elveszíti egy vagy több fogát, annak pótlását mielőbb célszerű megoldani. Számítani kell azonban arra, hogy a fogászati implantációs eljárások több lépésben zajlanak, attól is függően, hány implantátumra van szükség.
 
Cikkünk előző részében a fogbeültetés folyamatának első lépéseiről esett szó.
 
Lássuk a többit is.
 
4.lépés: az oszteointegráció
 
Az oszteointegrációs folyamat azután veszi kezdetét, hogy a fémimplantátumot az állcsontodba helyezték. A folyamat során a tartócsont elkezd kötődni az implantátumhoz. E szakasz lezárulása azonban több hónapig is eltarthat, s biztosítja, hogy az alap elég erős legyen egy műfog (fogkorona) megtartásához.
 
Az oszteointegráció folyamatát követően lehet előkészíteni a műfog behelyezését
Az oszteointegráció folyamatát követően lehet előkészíteni a műfog behelyezését
 
5.lépés: A korona előkészítése
 
Miután a gyógyulási folyamat befejeződött, a fogorvos alátámasztja az implantátumoszlop tetejét. Ez a támasz kiterjeszti az implantátumot a lágy szövet (íny) fölé. A lépés lehetővé teszi a fogkorona könnyű felhelyezését.
 
6.lépés: Korona (műfog) elhelyezése
 
Amint az implantátum belenő a csontba és elég erőssé válik a rágás támogatásához, a fogtechnikus megalkotja az egyedi fogkoronát a laboratóriumban. A mesterséges fogkorona a természetes fogakhoz hasonló. A korona a tartóoszlop (csatlakozó) tetején ül s ez lesz az implantátum egyetlen látható része.
 
7.lépés: Utógondozás
 
A beavatkozást követően általában fájdalomcsillapító gyógyszereket és az antibiotikumokat ír fel a fogorvos. A gyógyulási folyamat során csak lágy ételeket szabad enni és kiváló szájápolási szokásokat kell gyakorolni. A koffein, az alkohol, a dohány mértékét nagyon vissza kell fogni, mert ezek hozzájárulnak a tökéletes eredményhez.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.