2021. 06. 22. - 10:20

Fogpótlás – Elutasíthatja a szervezet az implantátumot?

Fogpótlás – Elutasíthatja a szervezet az implantátumot?

Manapság a fogbeültetés vagy implantátum készíttetése az egyik legmodernebb és legjobb módja annak, hogy egy vagy több fogat pótolni lehessen. Mit kell azonban tudni róla? Megfelelőek vagyunk hozzá?  

Napjainkban a fogak pótlására széleskörben ajánlott a fogimplantátumok használata. Fontos azonban tudni, hogy ez a fogpótlási módszer nem való mindenkinek, de nem árt tisztában lenni azzal sem, mi a fogimplantálás menete.
 
Cikkünk első részében magáról az implantátumról és a biztonságos beültetésről esett szó.
 
Lássuk azonban, mi történik, ha a szervezet elutasítja a fogpótlást.
 
Mindez igen ritkán következik be, s oka általában valamilyen, nem túl gyakori allergia, például az implantátumot alkotó titánötvözetre. Ilyen esetben természetesen a fogász kiveszi az implantátumot, hagyja a csontot meggyógyulni és másik pótlást rak a korábbi helyére.
 
Egy másik ok, amikor a fogimplantátum behelyezése kudarcot vallhat, ha a páciens maga nem figyel oda a megfelelő utógondozásra. Tökéletes szájhigiénia nélkül a természetes fogak romlanak és kiesnek – nem különböznek ilyen szempontból a fogpótlások sem: ha megfelelő a száj- és a fogápolás, az segít megelőzni az ínyproblémákat, a szuvasodást és a szerkezet meghibásodását.
 
A fogimplantátum nem való mindenkinek
A fogimplantátum nem való mindenkinek
 
Minden szájsebészeti beavatkozáshoz hasonlóan a fogimplantátum esetében is fennáll a fertőzés, a fájdalom és a gyulladás esélye – a negatív hatások azonban ritkák, s ha elő is fordulnak, kisebb mértékűek.
 
Milyen követelményeknek kell megfelelni?
 
Ahhoz, hogy megfelelő alanyok legyünk a fogpótláshoz, a száj- és általános egészségi állapota elsődleges.
 
Fontos, hogy legyen elegendő csont az állkapocsban, mely támasztja az implantátumot, ne küzdjünk parodontális betegségekkel és egészséges ínyszövettel rendelkezzünk.
 
Általánosságban akkor lehetünk jó alanyok a fogpótláshoz, ha:
 
-egy vagy több fogunk hiányzik
 
-elegendő csont van a fogimplantátum rögzítéséhez, vagy lehetséges a csontbeültetés
 
-teljesen kifejlett az állkapcsunk
 
-egészségesek a száj szövetei
 
-van rá mód, hogy fogorvosunk az implantátumokat a meglévő fogsor alá helyezze, hogy stabilizálja és támogassa azt. Vagyis, ha van műfogsorunk, nem baj, de fontos, hogy a meglévő fogsorok kiváló állapotban legyenek.
 
-ne dohányozzunk, vagy legyünk készek a leszokásra.
 
-az implantátumos rehabilitáció abszolút ellenjavallata egy közelmúltban történt, miokardiális infarktus, agyi érrendszeri esemény, valamint a szelepes protézis műtét. Hormonális terápiát végző pácienseknek – például kontrollálatlan diabétesz miatt – szintén nem javasolt a fogbeültetés.
 
-nem ajánlott a fogimplantátum immunszuppresszió, vérzési problémák, csontritkulás, rosszindulatú daganatok aktív kezelése idején, de kábítószerrel való visszaélés, pszichiátriai betegségek, valamint intravénás biszfoszfonát-használat esetén sem.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.