2021. 09. 16. - 10:10

Fogselymezés segíthet megelőzni a kognitív hanyatlást?

Fogselymezés segíthet megelőzni a kognitív hanyatlást?

A fogselymezés meghökkentő előnyére mutattak rá a kutatók – E rutinszerű tevékenység megvédi az agyat a gyulladástól és megakadályozza a kognitív hanyatlást.

A fogselyem alkalmazása elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia érdekében. A fogorvosok szerte a világon ajánlják legalább napi egyszeri használatát.
 
Ennek ellenére a felnőtteknek csupán egy kis része fogselymezik naponta.
 
Mindez azért probléma, mert fogainknak öt oldala van. Fogmosás közben ezek közül csak három oldalt tisztíthatunk meg – itt jön képbe a fogselyem. Segít eltávolítani az élelmiszer-részecskéket és a baktériumokat a fogak közül.
 
Egyszerű eljárás, de segít megelőzni a szuvasodást, a lepedéket felhalmozódás és ínybetegségek, például ínygyulladás kialakulását. Segít elkerülni a rossz leheletet is.
 
Fogselymezés - Az egészséges ínnyel az agysejt-vesztés, sőt a memóriavesztés elkerülését is elérhetjük
Fogselymezés - Az egészséges ínnyel az agysejt-vesztés, sőt a memóriavesztés elkerülését is elérhetjük
 
Védhet a kognitív hanyatlástól?
 
Van azonban még egy, meglepő előnye a rendszeres fogselymezésnek. A NYU Rory Meyers Ápolástudományi
Főiskola új tanulmánya szerint a művelet segíthet megelőzni a kognitív hanyatlást.
 
A szakemberek vizsgálatuk során arra jutottak, hogy a fogvesztéssel 1,48-szor nagyobb a kognitív károsodás és 1,28-szor magasabb a demencia kockázata, mint akiknél több ép fog maradt meg.
 
A rizikó akkor is fennáll, ha halogatjuk a fogak pótlását azok elvesztését követően. A kutatók rámutattak: azok a felnőttek, akik elveszítették fogaikat, nagyobb valószínűséggel tapasztaltak meg kognitív hanyatlást, amennyiben nem volt fogpótlásuk.
 
A fogselyem használata csökkenti az agysejtek gyulladását
 
Sokakat meglephet, hogy a fogak egészsége befolyásolja az agysejteket. „Ha rendszeresen használjuk a fogselymet, csökkentjük a szájban a potenciális gyulladás és fertőzés esélyét, így az nem terjed át az agysejtekre. Az egészséges ínnyel az agysejt-vesztés, sőt a memóriavesztés elkerülését is elérhetjük. Mindez napi egy percet vesz igénybe és segíthet az íny, az elme és a memória egészségének megőrzésében” – fejtette ki dr. Mohendar Narula a MyDentalPlan Healthcare Pvt. vállalat alapítója és elnöke.
 
Az íny egészsége is javul
 
Az érzékeny vagy vérző ínnyel rendelkező emberek gyakran kerülhetik a fogselymet - ám a szakértők szerint annak rendszeres használata valójában segíthet az íny egészségének javításában és a vérzéses esetek csökkentésében.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.