2020. 07. 02. - 10:35

Fogszuvasodás: ételek, amelyek előidézhetik azt

Fogszuvasodás: ételek, amelyek előidézhetik azt

Nem árt ügyelni fogaink egészségére, épségére, hiszen egy ártalmatlannak hitt fogszuvasodásból akár a fog elvesztése is származhat. Milyen ételeket érdemes kerülni, hogy megelőzzük a szuvasodást?

A fogszuvasodás nemcsak fájdalmas lehet, amennyiben nem kezeltetjük időben – akár komoly kárt is okozhat a fogban, mely végül annak elvesztését eredményezheti.
 
Amellett, hogy az ember rendszeresen jár fogorvoshoz – így egy korai szuvasodás könnyen kezelhetőbb – nagyon fontos tudni, milyen ételeket érdemes kerülni, hogy a fogszuvasodás ne alakuljon ki.
 
A leginkább problémát okozó ételek, italok az alábbiak.
 
1.Jég: bár számos italban fogyasztjuk, a jégkockák törést, repedést okozhatnak a fogakon, így azok érzékenyebbé válhatnak a szuvasodásra.
 
2.Citrusfélék: miközben a narancs, lime vagy a citrom egészséges vitaminokkal van tele, abrazív savakat is tartalmaznak, melyek bizony károsíthatják a fog zománcát.
 
Az üdítők és az alkohol is fogékonnyá teszik a fogakat a szuvasodásra
Az üdítők és az alkohol is fogékonnyá teszik a fogakat a szuvasodásra
 
3.Kávé: a kávéban szintén megtalálható a sav, mely rongálhatja a fogakat. Koffein is van benne, ami kiszáríthatja a szánkat és komfortosabbá teszi a baktériumok számára.
 
4.Ragadós ételek: kerüljük a rágható cukorkát és a szárított gyümölcsöket, mert könnyedén a fogak közé tapadhatnak, s kiváló helyet biztosítanak a szuvasodást okozó mikroorganizmusoknak.
 
5.Chips és kekszek: ezek az élelmiszerek hajlamosak apró darabokra törni, így szintén a fogak közé szorulhatnak.
 
6.Üdítő: kutatások szerint az üdítők a fogszuvasodás legfőbb okai, hiszen nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak.
 
7.Sportitalok: az üdítőkhöz hasonlóan ezekben jellemzően magas a cukortartalom, de a sav is, s mindkettő károsítja a fogzománcot.
 
8.Alkohol: a szeszes italok kiszárítják a szánkat, s fogékonyabbá tesznek a fogszuvasodásra. Gondot okozhat az is, hogy sok ember hajlamos egészségtelen rágcsákat enni, ha alkoholt iszik.
 
Amellett, hogy a fenti élelmiszereket, italokat kerüljük, jelentősen csökkenthetjük a fogszuvasodás valószínűségét a napi legalább kétszeri fogmosással, s azzal, hogy rendszeresen elmegyünk fogorvosunkhoz a fogak letisztítására, fogkő-leszedésre.
 
Tegyünk meg mindent az egészséges fogakért, hiszen azok épsége a szervezetünk egészére kihat.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.