2020. 06. 18. - 10:35

Fogszuvasodás – Mi a teendő a hasadék szuvasodás esetén?

Fogszuvasodás – Mi a teendő a hasadék szuvasodás esetén?

A fogszuvasodás háromféle módon érintheti a fogunkat. Milyen jellemzői vannak ezeknek és hogyan lehet kezelni a problémát?

Miközben az emberek többsége kisméretű lyukhoz hasonlítja a fogszuvasodást – s ez meglehetősen pontos leírás is – a fogszuvasodás többféle lehet.
 
A leggyakoribb típusok a gyökérszuvasodás, melyről már szó esett, a gödör- és hasadék szuvasodása, vagyis a fog harapófelületének keskeny hornyaiban keletkező szuvasodás, illetve a sima felületi szuvasodás, amely a fog lapos, sima felületén jön létre, majd egyre gyarapodik a szuvas terület.
 
Mit kell tudni a gödör- és hasadék jellegű szuvasodásról?
 
Ez a fogszuvasodás-típus leggyakrabban az őrlőfogak rágófelületén alakul ki. Az ételmaradék és a plakk egyszerűen megtapadhat a résekben és a barázdákban, ezért ez a szuvasodás-típus meglehetősen gyakori. Főleg, ha az ember ritkábban mos fogat, mint ahogy kellene.
 
A hasadék jellegű szuvasodásnál a tömés a leggyakoribb kezelés
A hasadék jellegű szuvasodásnál a tömés a leggyakoribb kezelés
 
A tömítőanyagok kitűnően használhatók a gyermekek és a felnőttek fogainak megvédésre, amennyiben nagyobb eséllyel alakulhat ki náluk a foghasadékokban jelentkező szuvasodás.
 
A fog hasadékaiban keletkező fogszuvasodás kezelése
 
Amennyiben a szuvasodást időben észlelik, ezek a szuvasodások töméssel és a fluorid bizonyos típusaival kezelhetők. Ha a szuvasodás mélyebbé válik, a fogorvosnak el kell távolítania azt és mint ismert, töméssel helyrehozni a fogat – de az is előfordulhat, hogy gyökérkezelésre és koronára lesz szükség.
 
A kisebb szuvasodásoknál jellemzően jól működnek a tömések. Ugyanakkor, ha kiterjedtebbről van szó, gyakran válik elengedhetetlenné a gyökérkezelés, mert a szuvasodás igen mély és a megmaradt fogszerkezet gyenge.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.