2018. 08. 02. - 10:10

Fontos a D-vitamin a sikeres fogimplantáláshoz

Fontos a D-vitamin a sikeres fogimplantáláshoz

Amennyiben a közelmúltban veszítettük el egy vagy több fogunkat, meg kell fontolnunk az implantátum készíttetését. Érdemes tudni ugyanakkor, hogy a D-vitamin kiemelkedő fontosságú a fogpótlások esetén.

A fogimplantátum elkészíttetése nemcsak azért lényeges, hogy ne legyen űr a szánkban a hiányzó fogak helyén – az üres helyek hatással vannak harapásunk mikéntjére és arra is, hogyan mozognak a fogak. Fájdalom és kényelmetlenség-érzés is kialakulhat egyes pácienseknél – ezért a leghelyesebb, ha a foghiányt implantátummal pótoljuk.
 
Fogimplantátum esetén érdemes azonban tudni, hogy a sikeres beültetéshez szükséges néhány dolog. Például az, hogy a D-vitamin szintünk kielégítő legyen.
 
A fogimplantátum megfelelő illeszkedéséhez a csontok állapota is igen fontos
A fogimplantátum megfelelő illeszkedéséhez a csontok állapota is igen fontos
 
Miért?
 
Amennyiben 65 év felett jár valaki, valószínűleg már jól tudja, hogy a D-vitamin szerepe kiemelkedő a csontok és az ízületek állapotának javításában, megtartásában. Ahogy idősödünk, csontjaink és ízületeink romolhatnak, ezért lépéseket kell tennünk a helyzet rosszabbodásának megakadályozására.
 
Ilyen a fogyás, a rendszeres testmozgás, a napon töltött idő és a D-vitamin kiegészítők szedése – amely kulcsfontosságú a csontok egészségéhez és csökkenti az olyan betegségek kialakulásának esélyét, mint a szívbetegség, a szkleórzis multiplex vagy a reumás ízületi gyulladás.
 
Az újabb kutatások a D-vitamin szintjét már a kognitív hanyatlással és mentális károsodás kockázatával is összefüggésbe hozták.
 
Ha valaki 65 év feletti, különösen oda kell figyelnie a D-vitamin szintjére
Ha valaki 65 év feletti, különösen oda kell figyelnie a D-vitamin szintjére
 
A D-vitamin tehát fontos szerepet játszik abban, hogy a fogimplantátumok időtartama hosszú legyen - jelenléte vagy hiánya ugyanis meghatározza, hogy az implantátumok mennyire integrálódnak jól a csontba.
 
A D-vitamin az íny egészségéhez is hozzájárul, segít előállítani anyagokat, melyek csökkentik a szájban a baktériumszintet. Az ínynek megfelelő állapotúnak kell lennie ahhoz, hogy az implantátum megfelelően illeszkedjen.
 
Hogyan tartsuk fenn a D-vitamin szintet?
 
Nagyjából napi 20 percet tartózkodjunk napon, de kerüljük a nap káros sugarait – vagyis ne a leginkább fényes időszakot válasszuk, inkább délelőtt 11 előtt és délután 3 után legyünk napon. Az étrend-kiegészítők is segítenek, illetve az, ha megfelelő étrendet folytatunk, melyből nem hiányoznak a D-vitaminban gazdag élelmiszerek.
 
B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.