2020. 12. 01. - 10:35

Hipnózis a fogászati gyakorlatban - milyen előnyei vannak?

Hipnózis a fogászati gyakorlatban - milyen előnyei vannak?

A modern technológiai fejlődéssel a fogászatban is sikerült megoldani az évszázadok óta fennálló problémákat. Vannak azonban pszichológiai és pszichoszomatikus rendellenességek is, melyek még mindig kihívást jelentenek. A hipnózis segítséget nyújthat.

Manapság a technológiai fejlődés a fogászatban is hozott megoldásokat, amelyek segítséget jelentenek az évszázadok óta fennálló gondokon.
 
Különféle pszichológiai és pszichoszomatikus rendellenességek is vannak ugyanakkor, amelyek még mindig problémát okoznak - az ilyen rendellenességek tüneteit mutató betegeket nem képesek hatékonyan gyógyítani.
 
Bár a fájdalomcsillapítás terén jelentős előrelépések történtek a fogászatban, sok páciens csupán a szorongás, a félelem miatt nem keresi fel a fogorvost.
 
A klinikai hipnózis a jelek szerint előnyökkel járhat a fogászatban: semlegesíteni a betegek kivédhetetlen idegességét és fóbiáját.
 
A hipnózis alkalmazása már a fogászatban is népszerű szorongáscsillapító
A hipnózis alkalmazása már a fogászatban is népszerű szorongáscsillapító
 
Azok a fogorvosok, akik elkezdték használni a hipnózist, hatékonyabban képesek enyhíteni szorongó betegeik félelmét és fájdalmát.
 
Az alábbiakban a hipnózis terápiás előnyeibe nyerhetünk betekintést.
 
A hipnózist sokan - sztereotip módon - manipulációs módszernek gondolják. Fontos tudni, hogy ez tévhit, s téves elképzeléseket gerjeszt.
 
A hipnoterápia fő célja nem a beteg manipulálása, hanem a szükséges eszköz biztosítása, hogy a páciens visszanyerje az érzései és érzelmei feletti irányítását. A hipnózis eredetileg görög szó, amely alvást jelent.
 
Természetesen módosult tudatos állapotot jelent – az ember transznak nevezett hipnotikus állapotba kerül, melyet nem mesterségesen indukálnak, s eltér a szokásos tudatállapottól.
 
Annak ellenére, hogy hipnotikus állapotban az alany nagyon figyel a szuggesztióra, fenntartja a koncentrációt és a lehetőséget, hogy bármikor meghozza saját döntéseit.
 
Azok a fogorvosok, akik a hipnózist klinikai gyakorlatuk során rendszeresen alkalmazzák, számtalan jelentős előnyt észlelnek. A klinikai hipnózis a fogászatban igen sokféle módon alkalmazható.
 
A hipnózis fogászati ​​alkalmazása magába foglalja a relaxációt, a félelmek és szorongások enyhítését, a fájdalom észlelésének és súlyosságának csökkentését az eljárások során, a vérzés és a nyáladzás kontrollját (szükség esetén mind az áramlás növelésére, mind csökkentésére), a bruxizmus (fogcsikorgatás) szabályozását, ujjszopás és egyéb szokások, valamint a száj egészségének optimalizálásához kapcsolódó viselkedésmódosítások elősegítését.
 
A számos lehetőség között a hipnózis az egyik legrégebbi, nem invavíz módszer a fogászati beavatkozással kapcsolatos szorongás kontrollálására gyermekeknél, felnőtteknél, de időseknél is. Ezáltal jobb kezelési eredményt és a betegek fokozott elégedettségét is elérik.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.