2022. 04. 07. - 10:50

Hogyan együnk másképp rossz lehelet ellen?

Hogyan együnk másképp rossz lehelet ellen?

A kellemetlen leheletet számos esetben okozhatják gyomor- és bélrendszeri problémák. Ezen azonban lehet változtatni néhány étrend-beli módosítással.

A rossz lehelet oka nemcsak a fogak állapota lehet. Sok esetben gyomor- és bélrendszeri problémák váltanak ki gondot.
 
A gastrooesophagealis reflux (GERD) betegséget a krónikus savas reflux okozza. Cikkünk első részében részletesen szó esett róla.
 
A savas reflux ellen is lehet azonban tenni, de fontos véghezvinni néhány étrend-beli módosítást.
 
A GERD tünetei és a rossz lehelet enyhíthető, amennyiben változtatunk azon, mit eszünk és hogyan. Számos élelmiszer súlyosbíthatja a savas refluxot, azzal, hogy ellazítja a záróizmot vagy növeli a gyomor savasságát. Egyes ételek kimondottan rossz leheletet válthatnak ki.
 
Íme néhány megelőző módszer, amelyek segíthetnek ezt elkerülni. 
 
Érdemes másként étkezni a rossz lehelet elkerüléséért
Érdemes másként étkezni a rossz lehelet elkerüléséért
 
1.Rostban gazdag élelmiszerek: érdemes rostdús ételeket fogyasztani a rossz lehelet leküzdésére. A rostok elősegítik az emésztés zökkenőmentes lebonyolítását, csökkentve a reflux és az elzáródás esélyét.
 
2.Hidratáljuk a szervezetet megfelelően: igyunk sok vizet a nap folyamán, hogy felfrissítsük a lélegzetünket. Más italokhoz képest a víz kevésbé zavarja meg a gyomrot vagy lazítja el a záróizmot. Segít megszabadulni a rossz leheletet okozó baktériumoktól is. Fontos viszont szénsavmentes vizet választani a buborékos helyett, mert a szénsav egyeseknél fokozhatja a gyomorégés tüneteit.
 
3.Kövesse nyomon, mely élelmiszerektől van rossz leheletünk: az olyan ételek, mint a hagyma, a fokhagyma, a fűszerek és a tejtermékek kiváltó okok lehetnek, az emésztőrendszer rendellenes reakcióit okozhatják. A stressz ugyancsak károkat okozhat a gyomorban és kellemetlen leheletet produkálhat.
 
4.Rágózzunk: ha van kéznél rágógumi, az segíthet megelőzni a kellemetlen leheletet társasági eseményeken, amikor a szájvíz és a fogkefe használata nem jöhet szóba.
 
Ügyeljünk azonban arra, hogy cukormentes rágógumit használjunk. Ha cukrosat választunk, nagyobb bajt okozunk, mert elősegítjük a fogszuvasodást és súlyosbíthatjuk a szájgyulladást.
 
5.Fontoljuk meg probiotikumok szedését: rossz lehelet esetén érdemes konzultálni fogászunkkal vagy táplálkozási szakértőnkkel arról, melyik probiotikum szedése javasolt. Ez lehet egy napi adag joghurt vagy probiotikus tabletta is.
 
Hogy miért javasolt kipróbálni? A friss lehelet az egészséges bélrendszerrel kezdődik. Vigyázzunk tehát bélrendszerünkre, mert nemcsak az általános egészségi állapotot javítja, hanem friss leheletet is biztosít.
 
6.Ügyeljünk a szánkra: ahogyan a bélrendszerre, úgy a szájra is fontos különös gondot fordítani. Mossunk fogat naponta kétszer: először ébredés után, majd röviddel lefekvés előtt.
 
Ez biztosítja, hogy kiürüljenek a szájban lévő élelmiszer-maradványok és a baktériumok ne lépjenek kapcsolatba velük, mert ez plakkot képez. Ne felejtsünk el fogselymezni sem!
 
7.Tisztítsuk meg a nyelvünket! Mivel a kórokozók a nyelven élnek, az alapos fogmosás segíthet a szagok eltüntetésében.
 
A nyelvkaparó hasznos eszköz lehet azoknak, akiknek bevonatos a nyelvük súlyos bakteriális fertőzés - például dohányzás vagy szájszárazság - miatt. Használjunk inkább beépített nyelvtisztítóval ellátott fogkefét.
 
8.Fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés: bizonyos időközönként – általában évente kétszer – célszerű megvizsgáltatni és kitisztítani a fogakat és a fogsort.
 
Hogy mi okozza a rossz leheletet, azt nem mindig egyszerű kideríteni. Sok esetben nem arról van szó, hogy figyelmen kívül hagyjuk a fogászati ​​​​higiéniát.
 
Mivel határozott összefüggés van a rossz lehelet és az emésztőrendszer között, oda kell figyelnünk a bélrendszerünkre és betartanunk a megfelelő szájhigiéniát. Így megelőzhető a probléma súlyosbodása.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.