2023. 10. 09. - 09:20

Hogyan vezethet súlyos betegségekhez a fogak elhanyagolása?

Hogyan vezethet súlyos betegségekhez a fogak elhanyagolása?

A fogak elhanyagolásából szívroham, rák és veseelégtelenség is kialakulhat – de hogyan vezethet idáig a nem megfelelő fogápolás? Íme a válasz.

Nem a fogszuvasodás, vagy a már nem menthető fog kihúzása a legrosszabb dolog, ami történhet velünk, ha nem ápoljuk megfelelően a fogainkat.
 
Mint arról cikkünk első részében szó esett, a rossz szájhigiénia szívroham, rák és veseelégtelenség kialakulását is okozhatja, s ennek okai is kiderültek. Hogyan védekezhetünk mindezek ellen, hogyan óvjuk meg fogainkat és egészségünket?
 
Érdemes tudnunk, honnan származnak azonban a baktériumok a szervezetben.
 
Minden a mikrobáinkkal kezdődik - apró organizmusainkkal, amelyek osztoznak a testünkön és létfontosságúak az ember egészsége szempontjából.
 
Hogyan vezethet súlyos betegségekhez a fogak elhanyagolása?
Hogyan vezethet súlyos betegségekhez a fogak elhanyagolása?
 
Az emberi testben 39 billió mikroba él, ami meghaladja a becslések szerint 30 billió emberi sejtet -  szinte minden szervben és résben élnek az emberi testben. Megtalálhatók a bélben, a bőrben, a tüdőben, az ondó- és hüvelyfolyadékban, a szemekben, a fejbőrben és a szájban.
 
Ezen élőhelyek mindegyikének megvan a saját környezete, amely vonzza a különböző élőlényeket, amelyek alkalmazkodnak a környezetükhöz és otthonukká teszik azt. Szinergiában élnek egymással és a környező szövetekkel. Amennyiben ez a kapcsolat megszakad, az betegségekhez vezethet.
 
A mikrobák többsége anyánktól származik és születésünkkor jut be a testünkbe. Az anyaméh steril, de ahogy a baba lefelé halad a születési csatornán és belép a külvilágba, találkozik a baktériumokkal és más mikrobákkal, amelyek létrehoznak egy egyedülálló ökoszisztémát - az úgynevezett emberi mikrobiomot.
 
Ahogy növekedünk, majd elkezdjük felfedezni a világot, ezek a mikroorganizmusok egyre változatosabbak és változatosabbak lesznek. Befolyásolja őket a táplálkozásunk, életmódunk, az állatokkal és a környezetünkkel való interakcióink.
 
A betegségek kialakulásának kockázatának csökkentése érdekében fontos ezt az egyensúlyt fenntartani.
 
Mit tehet az ember, hogy elkerülje a kockázatokat?
 
A jó foghigiéniához hozzátartozik a rendszeres fogászati ellenőrzés, a lepedék lerakódásának megakadályozása a rendszeres fogmosással, valamint a szénhidrátban és cukorban gazdag ételek kerülése – ezek ugyanis fokozott fogszuvasodáshoz vezethetnek.
 
A szájban lévő baktériumok egyensúlyának további támogatása érdekében javasolt az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek, például a friss gyümölcsök és zöldségek bevitele étrendünkbe.
 
A fogorvosok javaslata alapján érdemes kerülni az antibakteriális szájvizek használatát, amelyekről kimutatták, hogy megzavarják a mikrobák egyensúlyát. A túlzott használat zavarokhoz vezethet és olyan baktériumfajokat serkenthet, amelyek betegségeket okozhatnak.
 
A megemelkedett stressz, valamint a testmozgás hiánya összefüggésbe hozható az orális élővilág egyensúlyának megbomlásával. Ezért javasolt a kiegyensúlyozott étrend, elegendő pihenéssel, megfelelő foghigiéniával párosítva.
 
A száj a bél és a test többi részének „bejárata”. A betegségek kockázatának csökkentése érdekében fontos, hogy biztosítsuk az ott élő mikrobák harmóniáját.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.