2024. 01. 04. - 08:45

Így alakítja át a mesterséges intelligencia a fogászatot

Így alakítja át a mesterséges intelligencia a fogászatot

Noha kimondottan robotfogorvosok még nincsenek, a mesterséges intelligencia máris kiemelkedő segítséget nyújt – számos rendelő már alkalmazza a feltörekvő technológia rendszeres gyakorlatát.

A fogászati gyakorlatban komoly segítséget nyújt már napjainkban is a mesterséges intelligencia (MI) és a robotok. Bár robotfogorvos kimondottan még nincs, olyan robot létezik – a Yomi -, amely akár fogimplantátum beültetését is elvégzi önállóan, a szakemberek felügyelete mellett. Olvasd el: Így ültet be fogászati implantátumot egy robot
 
Ugyanakkor, a mesterséges intelligenciát és robotikát, mint feltörekvő technológiát egyre több fogorvosi rendelő igyekszik a mindennapokba bevonni.
 
Az MI jelentősen átalakítja a fogászati iparágat, számos olyan innovációt kínál, amelyek javítják a páciensek ellátását, a diagnosztikai pontosságot és a működés hatékonyságát.
 
A mesterséges intelligencia átalakítja a fogászatot
A mesterséges intelligencia átalakítja a fogászatot
 
Manapság 6 kulcstrend látható a területen
 
1.Továbbfejlesztett diagnosztika és kezeléstervezés: a mesterséges intelligencia forradalmasítja a diagnosztikát a fogászatban, különösen a képalkotásban, mivel javítja a diagnosztikai pontosságot.
 
A számítógéppel segített észlelési és diagnosztikai rendszerek (CAD) képesek a fogászati röntgenfelvételek és a kúpnyalábos komputertomográfiás (CBCT) képek leolvasására, azonosítva azokat a szájpatológiákat, amelyeket az emberi szem figyelmen kívül hagyhat.
 
Ezek a rendszerek - például a Pearl AI és a Dent AI -, kiválóak az anomáliák észlelésében.
 
Mostanra a fogászok javították a fogszuvasodás azonosítását - különösen a fogak között -, és meg tudják becsülni az elváltozás mélységét a fogszuvasodás pontos osztályozása érdekében.
 
Egy tanulmány kimutatta, hogy a konvolúciós neurális hálózatok (CNN-ek) figyelemreméltó, 92,5 százalékos pontossággal képesek észlelni a szuvasodást a szabványosított fényképeken.
 
2.Prediktív elemzés és megelőző ellátás: az MI-nek megvan a képessége a kiterjedt adatkészletek elemzésére, ami a prediktív analitika kifejlesztéséhez vezetett a fogászatban.
 
Ez a technológia lehetővé teszi a fogorvosok számára, hogy azonosítsák az olyan szájüregi betegségekhez kapcsolódó mintákat és kockázati tényezőket, mint az ínybetegségek és a fogszuvasodás, így előkészítve a korai beavatkozást és a megelőző ellátást.
 
3.A páciens-kezelés munkafolyamatának javítása: az MI-modellek leegyszerűsíthetik a munkafolyamatot a fogorvosi rendelőkben. A mesterséges intelligencia a betegek érkezése előtt megjelölheti azokat az eseteket, amelyekben hiányoznak a kritikus kiindulási adatok, vagy ha az illetőnek kezeletlen betegsége van.
 
A konzultációk során ezek a rendszerek a legrelevánsabb röntgenfelvételeket és az előre jelzett klinikai leleteket helyezik előtérbe, javítva a betegellátás hatékonyságát és eredményességét.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.