2020. 05. 19. - 10:35

Így fest a fogászati implantátum-tervezés jövője

Így fest a fogászati implantátum-tervezés jövője

Ahogyan változnak az idők és fejlődik a technika, a fogászati implantátumok tervezését illetően is megjelennek újdonságok.

Az elkövetkező években a fogpótlásra és annak tökéletesítésére egyre nagyobb igény mutatkozik. A 2030-ig várható fogászati implantológiai trendekről az Osszeointegrációs Európai Szövetség (EAO) konferenciáján egyeztettek szakértők, melyről jelentés is készült.
 
A 2030-ig várható fogászati implantológiai trendekről született véleményekről a zürichi egyetemi rekonstrukciós fogászat klinika professzora, Christoph Hämmerle, a Delphi Tanulmány társ-szerzője beszélt.
 
Cikkünk első részében a fogpótlások iránti igényről és a fogpótlás időtartamáról esett szó. 
 
Kiemelendő téma azonban a fogászati ​​implantátum tervezésének jövője is.
 
A fogimplantátumok tervezésében is jelennek meg újdonságok
A fogimplantátumok tervezésében is jelennek meg újdonságok
 
Mint azt Christoph Hämmerle elmondta: nagy egyetértés tapasztalható a szakemberek körében az implantátum-illesztési kapcsolatok vonatkozásában. Ez a kapcsolat várhatóan belső lesz, bár a tanulmány nem vizsgálta annak konkrét formáját.
 
Mérsékelt egyetértés született abban, hogy a fogorvosok továbbra is a hengeres és a kúpos kialakítású implantátumokat használják, de az utóbbi kialakítás a kedveltebb. Az előnyben részesített dizájnnak egyébként a csontszintű implantátumokat találták az implantátumnyak elhelyezése terén, részben az esztétika iránti megnövekedett igény miatt.
 
A periimplantitisz gyakorisága
 
A szakemberek tapasztaltak némi változást a periimplantitis jellegű állapotok prevalenciája terén – a periimplantitis at jelenti, hogy az implantátum körül gyulladás alakul ki.
 
Ennek gyakorisága valószínűleg növekedni fog, mivel a jövőben több implantátumot helyeznek be a fogorvosok, s az ilyen állapotok kialakulása gyakran időbe telik.
 
Arra is számíthatunk ugyanakkor, hogy az implantátumok javítása, valamint a jobb diagnosztikai paraméterek hozzájárulhatnak a periimplantitis csökkentéséhez.
 
Mivel egyre több általános fogorvos lép az implantológia területére, a szakemberek egyetértenek abban: fontos a folyamatos megelőzés kiemelése. Ez a megközelítés talán szélesebb körben alkalmazott a parodontológiában, mint jelenleg az implantológiában, s ennek nagy része kapcsolódik a képzéshez. Számos tanulmány mutat kapcsolatot a jobb tréning és a csökkent komplikációk között.
 
Mi a helyzet a digitális eljárások és a munkafolyamatok bővítése terén?
 
Christoph Hämmerle szerint lehet számítani arra, hogy a CBCT képalkotás nagyobb szerepet játszik majd a műtét előtti diagnózisban és a kezelés tervezésében. Várhatóan a biomarkerek és az új szondázási módszerek lehetővé teszik majd a perimplantátum egészségét és betegség megfigyelését.
 
Miközben a megkérdezett szakértők innovációt várnak a digitális eljárások és technológiák terén, ezeket a módszereket igyekeznek integrálni a hagyományosabb megközelítésekbe.
 
Lehet számítani arra, hogy a digitális technológiák nagyobb szerepet játszanak majd abban, amelyet a szakorvosok „helyreállító diagnózisnak” neveznek - nagy egyetértés mutatkozik abban, hogy ez a megközelítés felváltja a szokásos diagnosztikai eljárásokat.
 
A válaszadók többsége szerint egyébként az implantátumok jövőbeni behelyezéséhez útmutatás-orientált protokollokat fognak használni, bonyolultabb esetekben pedig teljesen irányított módszerekkel dolgoznak majd – tette hozzá a szakember.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.