2019. 08. 22. - 09:34

Így védd meg! - Az üdítő hatása a fogra

Így védd meg! - Az üdítő hatása a fogra

Talán nem először halljuk, hogy a szénsavas üdítő igen kellemetlen hatást gyakorol a fogakra. De mit tesz pontosan és hogyan kerülhetjük el a problémát?

Nem véletlenül mondják a szakemberek, hogy ne igyunk sok szénsavas üdítőt. Ezzel az itallal nem csupán az a baj, hogy gyakran nagyon cukros. Lássuk, miért érdemes csak módjával fogyasztani.
 
A káros hatások valójában már nem is kérdésesek. A kutatók bebizonyították, hogy a cukros, szénsavas italok rendkívül veszélyesek. A cukor (és helyettesítői), valamint a széndioxid kombinációja negatív hatást gyakorolnak a fogzománcra, eróziót váltanak ki, sőt fogszuvasodást okoznak.
 
A szénsavas üdítők bizonyítottan ártalmasak a fogakra
A szénsavas üdítők bizonyítottan ártalmasak a fogakra
 
Az ízesített víz csak enyhén mondható kevésbé veszélyesnek, mivel szintén hozzájárul a fogzománc lágyításához. A tudósok több kísérletsorozat lefolytatását követően állítják: a szénsavas víz mindenféle adalék nélkül gyakorlatilag ártalmatlan a fogakra nézve.
 
Összehasonlításképpen azonban a cukros változatok 100-szor rosszabbak a fogzománcra nézve.
 
Hogyan védhetjük meg a fogzománcot?
 
A savas gyümölcslevek is nagymértékben rongálhatják a fogzománcot. A sima szénsavas vízzel nincs gond, ám a legjobb teljes egészében felhagyni az üdítők fogyasztásával.
 
Tehetünk még pár dolgot, ha minimalizálni akarjuk a szénsavas üdítők negatív hatásait.
 
-Válasszunk olyan italokat, melyek a lehető legkevesebb cukrot, cukorpótlót és adalékanyagot tartalmazzák, de hozzáadott kalciummal rendelkeznek.
 
-Igyunk szívószálon keresztül, így a folyadék a szájban marad és kevésbé rongálja a fogakat.
 
-Azután, hogy megittuk az italt, öblítsük ki a szánkat.
 
-Ne mossunk fogat rögtön azután, hogy elfogyasztottuk az italt. Jobb várni egy félórát, vagy pedig csak este és reggel tisztítsuk meg fogainkat.
 
-Olyan fogkrémet válasszunk, melyben van fluorid, kalcium és foszfát.
 
László Adrienn
 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.