2021. 07. 27. - 09:55

Kellemetlen szájszaggal járhat a maszk viselése – hogyan kerüljük el?

Kellemetlen szájszaggal járhat a maszk viselése – hogyan kerüljük el?

A maszkok határozottan hasznosak a koronavírus fertőzés továbbadásának meggátlásában, ám ha hosszabb ideig viseljük őket, rossz leheletet okozhatnak. Mit tehetünk ez ellen?

Mai napig az egyik leghatékonyabb módszer a koronavírus fertőzés átadásának akadályozására a maszkviselés – a vakcina mellett.
 
A maszk hosszú ideig történő viselése ugyanakkor kiszáradáshoz vezethet, s ez később begyulladt ínyt, fogszuvasodást produkálhat, ahogyan a leheletet is rosszá teheti.
 
Mivel elfedi az orrot és a szájat, részben gátolja az orrba irányuló levegőt. Ezért, hogy megelőzzük a légszomjat, elkezdünk a szánkon át lélegezni.
 
Kellemetlen szájszagot eredményezhet, ha sokáig viselünk maszkot
Kellemetlen szájszagot eredményezhet, ha sokáig viselünk maszkot
 
Ez dehidratációt válthat ki és baktériumok felgyűléséhez vezet – előidézve a kellemetlen leheletet.
 
A maszk viselése arra is késztet, hogy a már kilélegzett levegőből valamennyit visszaszívjunk, vagyis az imént kijuttatott baktériumok egy része is visszajut a szánkba. Ez a baktériumok felhalmozódását okozhatja.
 
Az ivóvíz segíthet csökkenteni a szájszárazságot, leöblíteni a baktériumokat és a cukrot, ám hajlamosak vagyunk kevesebb vizet inni, ha maszkot viselünk.
 
A rossz szájszag (halitosis) elkerülésének szerencsére vannak megfelelő módjai.
 
Az első a megfelelő szájhigiénia fenntartása. Lehetséges, hogy a fogmosásunk sem kellően kielégítő: naponta legalább kétszer mossunk fogat, fluoridos fogkrémmel, s végezzünk rendszeres fogselymezést is, ami segít megelőzni a baktériumok felhalmozódását.
 
Ha nem ismerjük a megfelelő módszert, kérjünk bátran tanácsot fogorvosunktól. Az antibakteriális szájvizek bizonyos mértékben szintén segítenek.
 
A cikket az egyes ételek kerülésével folytatjuk.
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.