2022. 06. 09. - 10:50

Kevésbé sikeres a fogimplantátum penicillin-allergiásoknál

Kevésbé sikeres a fogimplantátum penicillin-allergiásoknál

Azoknál a betegeknél, akik penicillinallergiáról számolnak be, kevésbé valószínű a fogimplantátum beültetésének sikeressége – állapították meg a kutatók.

Úgy tűnik, kevésbé sikeres egy fogimplantátum beültetése a penicillin-allergiásoknál.
 
Egy új tanulmány rámutatott: több mint kétszer nagyobb eséllyel hibásodnak meg a fogimplantátumok beültetést követően azoknál az embereknél, akik penicillinallergiáról számoltak be és alternatív antibiotikumot kapnak, mint akik amoxicillint alkalmaztak.
 
A NYU Fogászati ​​Főiskola kutatása - melyet a Clinical Implant Dentistry and Related Research folyóirat közölt – az első, amely az amoxicillintől eltérő antibiotikumok felírását vizsgálta fogászati ​​implantátumok esetén.
 
A fogászati ​​implantátumok biztonságos, hosszú távú megoldást kínálnak a hiányzó vagy sérült fogak pótlására. A művelet lényege, hogy sebészeti úton csavarszerű implantátumot helyeznek az állcsontba, ez működik helyettesítő foggyökérként és rögzíti a műfogat. A csont ezután több hónapon keresztül olvad össze az implantátummal, integrálva azt az állkapocsba.
 
Míg a fogászati ​​implantátumok behelyezése nagyrészt sikeres, a beültetések egy kis része meghiúsul, amennyiben az implantátum nem integrálódik megfelelően az állcsontba.
 
Kevésbé sikeres a fogimplantátum penicillin-allergiásoknál
Kevésbé sikeres a fogimplantátum penicillin-allergiásoknál
 
Ennek számos oka lehet - beleértve a fertőzést, a dohányzást vagy a fog sérülését. A fertőzés esélyének csökkentése érdekében számos fogász szakember amoxicillint – a penicillincsalád egyik antibiotikumát – írja fel az implantációs műtét előtt és azt követően. Amennyiben a páciens penicillin-allergiáról számol be, alternatív antibiotikumokat is fel lehet írni.
 
Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a penicillinallergiában szenvedő betegeknél nagyobb arányban fordulnak elő fogimplantátum-meghibásodások, de nem vizsgálták, hogy milyen antibiotikumokat használtak.
 
Ahhoz, hogy megértsék a különböző antibiotikumok szedésének eredményeit, az NYU Fogászati ​​Főiskola kutatói áttekintették a fogászati ​​implantátumot kapott betegek táblázatait, dokumentálva, milyen antibiotikumokat adtak be, s hogy a fogimplantálás sikeresnek bizonyult vagy sem.
 
A vizsgálatban 838 beteg vett részt – 434-en számoltak be penicillinallergiáról, 404 résztvevő nem volt allergiás a véletlenszerű mintában. Minden penicillinallergiás páciens kapott amoxicillint, míg az allergiáról beszámolóknak alternatív antibiotikumot adtak: klindamicint, azitromicint, ciprofloxacint vagy metronidazolt.
 
Kiderült, hogy a fogbeültetés a penicillinallergiás betegek 17,1 százalékánál sikertelen volt, szemben az allergiás betegek 8,4 százalékával. Azoknál a pácienseknél, akik az amoxicillintől eltérő antibiotikumokat szedtek, sokkal kisebb volt a fogimplantálás sikeressége; a klindamicint szedő betegek sikertelenségi aránya 19,9 százalékos, míg az azitromicint alkalmazóké 30,8 százalékos volt.
 
Ezenkívül a penicillinre allergiás betegeknél nagyobb valószínűséggel tapasztalták korábban a fogimplantátum meghibásodását - kevesebb mint 6 hónap alatt -, mint azoknál, akiknél nem állt fenn allergia (12 hónapnál tovább).
 
Egyelőre nem ismert, hogy miért nem sikerült penicillinallergiás betegeknél a fogbeültetés. A kutatók szerint ez számos tényezőnek tulajdonítható, beleértve az implantátumokhoz használt anyagokra adott reakciókat vagy az alternatív antibiotikumok hatástalanságát.
 
A kutatások ugyanakkor azt mutatják, túl sokan jelentenek penicillinallergiát – 90 százalékuk a tesztelés után nem igazán allergiás a penicillinre. Ennek eredményeként az egészségügyi szakértők azt javasolják, érdemes lenne tesztelni a pácienseket, akik penicillinallergiáról számoltak be, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy valóban így van-e.
 
Amennyiben a páciens tényleges allergiás állapotát meghatározzák szájsebészeti beavatkozás előtt, kedvezőbb eredményeket érhetünk el, ha amoxicillint írunk fel azoknak, akiknek nincs valódi allergiájuk” - mondta Zahra Bagheri, az NYU Fogászati Főiskola Ashman Parodontológiai és Implantológiai Tanszékének klinikai adjunktusa, a tanulmány vezető szerzője.
 
Hozzátette: a tanulmány rávilágít annak fontosságára, hogy a betegek pontos, naprakész szisztémás egészségügyi adatokat továbbítsanak fogászuknak.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.