2022. 01. 25. - 09:50

Kevesebb foghoz vezet az elszigeteltség

Kevesebb foghoz vezet az elszigeteltség

Veszélybe kerülhet a fogak megléte az idősebb felnőtteknél a társadalmi elszigeteltsége miatt  – mutatott rá egy új tanulmány.

Azoknak az idősebb embereknek, akik szociálisan elszigeteltek, nagyobb valószínűséggel hiányoznak a fogaik és előbb is veszítik el azokat az idők során, mint akik több társadalmi interakcióban vesznek részt – állapította meg egy új kínai tanulmány.
 
Az eredményeket a Community Dentistry and Oral Epidemiology című folyóiratban tették közzé.
 
A tanulmány azt sugallja, hogy a szociális kapcsolatok fenntartása és javítása előnyös lehet az idősebb felnőttek szájhigiéniájának fenntartásában – hangsúlyozta Xiang Qi, a NYU Meyers PhD hallgatója, a tanulmány első szerzője. „Az eredmények összhangban vannak a korábbi tanulmányokkal, amelyek azt mutatják, hogy a társadalmi elszakadás strukturális mutatói erőteljes hatással lehetnek az egészség és a jólét mutatóira” – jegyezte meg.
 
Az idősebb felnőttek magányossága, társadalmi elszigeteltsége világszerte kiemelt közegészségügyi aggályt jelent – különösen, hogy az izoláltság a szívbetegségek, a mentális egészségügyi zavarok, a kognitív hanyatlás és a korai halálozás kockázati tényezője.
 
Egyes országokban - köztük az Egyesült Államokban és Kínában -, minden harmadik idősebb felnőtt magányos az Egészségügyi Világszervezet szerint.
 
Nagyobb valószínűséggel hiányoznak a fogaik a szociálisan elszigetelt időseknek
Nagyobb valószínűséggel hiányoznak a fogaik a szociálisan elszigetelt időseknek
 
A koronavírus világjárvány ezt a problémát csak súlyosbította az idősek körében, mivel sok személyes interakció megszakadt, hogy védjék őket a fertőzéstől.
 
A társadalmi elszigeteltség és a magány összefügg, de azért különböznek egymástól. Előbbi egy objektív mérőszám, amelyet úgy határoznak meg, hogy kevés a társas kapcsolat vagy ritkán van szociális kapcsolata másokkal az illetőnek, míg a magány a társas kapcsolat hiánya által keltett érzés.
 
„Bár a társadalmi elszigeteltség és a magány gyakran kéz a kézben jár, lehetséges egyedül élni és szociálisan elszigetelődni, úgy, hogy közben nem érezzük magunkat magányosnak, ugyanakkor magányosak lehetünk úgy is, hogy körül vagyunk véve emberekkel” - mondta Bei Wu, a NYU Meyers globális egészségügyi professzora, a tanulmány vezető szerzője.
 
Másik egészségügyi gond is fenyegeti azonban az idősebb felnőtteket: a fogak elvesztése.
 
Kínában a 65 és 74 év közötti időseknek átlagosan kevesebb, mint 23 foguk van (a felnőtteknek általában 32 foguk van, vagy 28, ha eltávolították a bölcsességfogakat). E korcsoport 4,5 százaléka elveszítette valamennyi fogát.
 
Az ínybetegségek, a dohányzás, a fogászati ​​ellátáshoz való hozzáférés hiánya és az olyan krónikus betegségek, mint a diabétesz és a szívbetegségek, növelik a fogak elvesztésének kockázatát.
 
A hiányzó fogak jelentős hatással lehetnek az életminőségre, befolyásolhatják a táplálkozást, a beszédet és az önbecsülést.
 
Ahhoz, hogy megértsék a társadalmi elszigeteltség, a magány és a fogak elvesztése közötti kapcsolatot Kínában, a kutatók 4.268, 65 éves és ennél idősebb felnőtt adatait elemezték.
 
A résztvevők három különböző időpontban (2011-12, 2014 és 2018) töltöttek ki felmérő lapokat, amelyek a társadalmi elszigeteltség és a magány mértékét vizsgálták, azt, hogy a 7 éves vizsgálat során hány foggal rendelkeztek és hányat veszítettek el, továbbá egyéb tényezőket. A vizsgálatban résztvevők több mint negyede (27,5 százalék) elszigetelt volt szociálisan és 26,5 százalékuk számolt be arról, hogy magányosnak érzi magát.
 
A kutatók megállapították, hogy a társadalmi elszigeteltség magasabb szintje összefügg a kevesebb foggal, valamint a fogak gyorsabb elvesztésével az idő múlásával - még akkor is, ha más tényezőket, például a szájhigiéniát, az egészségi állapotot, a dohányzást és az ivást, valamint a magányt is számításba vették.
 
A szociálisan elszigetelt idős felnőtteknek átlagosan 2,1-szer kevesebb természetes foguk volt és 1,4-szer akkora volt esetükben a fogvesztés mértéke, mint az erősebb társadalmi kötelékekkel rendelkezőknek.
 
„A társadalmilag elszigetelt idősekre általában kevésbé jellemzőek az olyan szociális és egészségfejlesztő magatartások, mint a fizikai aktivitás, s ez negatív hatással lehet általános működésükre és szájhigiéniájukra, valamint növelheti a szisztémás gyulladások kockázatát - mondta Wu. - Úgy tűnik, ez a funkcionális károsodás az egyik fő vonal, amely összekapcsolja a társadalmi elszigeteltséget a fogak elvesztésével.”
 
Meglepő módon ugyanakkor a magány nem járt együtt a megmaradt fogak számával és a fogvesztés mértékével sem.
 
„Míg a társadalmi elszigeteltség a támogatás hiányát eredményezheti - ami hatással lehet az egészséggel kapcsolatos viselkedésre -, a magukat magányosnak érző idősek esetében lehetséges, hogy közösségi hálózataik továbbra is a helyükön vannak és segíthetnek nekik az egészséges magatartás fenntartásában - mondta Qi.
 
Az eredmények Kína mellett számos országra nézve jellemzőek, mivel a társadalmi elszigeteltség és a fogak elvesztése globális probléma.
 
Mindez rávilágít a társadalmi elszigeteltség csökkentését célzó beavatkozások kidolgozásának fontosságára. A programok célja lehet a nemzedékek közötti támogatás elősegítése a családokban, valamint az idősebb felnőttek kortárs és társadalmi kapcsolatainak javítása a helyi közösségeken belül.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.