2022. 02. 17. - 09:50

Megelőzhető a stroke megfelelő fogászati ellátással?

Megelőzhető a stroke megfelelő fogászati ellátással?

Az agyvérzésen átesett felnőtteknél a fogászati ​​ellátás megelőzheti a második stroke kialakulását – állítja egy új tanulmány.

Azoknál az embereknél, akik már átestek stroke-on, a megfelelő fogászati ellátás megelőzheti egy újabb kialakulását. Erre jutott egy új kutatás, amelyben az Észak-Karolinai Egyetem Chapel Hill-i egyetem volt a társszerző, s azt az Amerikai Szív Szövetség Nemzetközi Stroke Konferenciáján mutatták be.
 
A dél-karolinai és észak-karolinai stroke-betegek vizsgálatának korai eredményei alapján kevésbé fordul elő második agyvérzés, ha a páciensek megfelelő fogászati kezelésben részesülnek a parodontális betegség miatt, amelyet ínybetegségként is ismerünk és károsíthatja a fogakat tartó szövetet.
 
A kutatást Souvik Sen, a Dél-Karolinai Egyetem Orvostudományi Karának stroke-szakértője vezette, a tanulmány társszerzői James Beck és Cristiano Susin, az UNC Adams School of Dentistry munkatársai voltak.
 
A vizsgálatban 280 olyan betegből álló csoportot vizsgáltak, akik nemrégiben stroke-on estek át és parodontális betegségben szenvedtek. A cél az volt, hogy megállapítsák, vajon a parodontális betegség kezelése csökkenti-e a második stroke jelentkezését.
 
A stroke megelőzéséhez fontos a megfelelő fogászati ellátás
A stroke megelőzéséhez fontos a megfelelő fogászati ellátás
 
A vizsgálatban résztvevőket két csoportra osztották: az egyik standard parodontális kezelésben, a másik pedig intenzív parodontológiai kezelésben részesült.
 
A standard kezelés azt jelentette, hogy kézi fogkefével mosnak fogat és a lepedéket pedig hasonlóan távolítják el, mint a rutin fogorvosi látogatás alaklmával. Az intenzív kezelés két lepedék eltávolítást foglalt magában, a már reménytelen állapotú fogak kihúzását, antibiotikumokat és szájvíz, elektromos fogkefe és légselyem használatát.
 
„A korlátozott számú résztvevőnél tapasztaltak alapján a stroke utáni periodontális ellátás minden szintje csökkenti a második stroke esélyét - mondta Susin, az Adams School of Dentistry átfogó szájegészségügyi osztályának professzora és vezetője. – Ma már tudjuk, hogy a parodontális betegség számos szisztémás betegséghez és állapothoz kapcsolódik, így ez az eredmény, bár nem meglepő, jelentős a közelmúltban stroke-on átesettek egészsége szempontjából.”
 
A tanulmány nem talált jelentős különbséget a stroke-események csökkenésében a standard és az intenzív kezelésben részesült alanyok között. A kutatók mindkét csoportnál alacsonyabb vérnyomásra, a standard csoportnál pedig koleszterinszint-csökkenésre utaló előzetes jelet fedeztek fel - bár további vizsgálatokra van szükség az eredmények megerősítéséhez.
 
„Bár az eredmények ösztönöznek minket, minden bizonnyal további, nagyobb léptékű vizsgálatra van szükség - mondta Beck, az Adams School of Dentistry kiváló professzora. – Amit elértünk, bátorít minket, s reméljük, hogy a stroke-on átesett emberek – és azok is, akik azt még nem élték át –, a legjobb tudásuk szerint gondoskodnank majd a szájuk, fogaik egészségéről.”
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.