2021. 07. 01. - 10:20

Meghökkentő: Javulhat az ízlelés, ha nincs meg a bölcsességfog?

Meghökkentő: Javulhat az ízlelés, ha nincs meg a bölcsességfog?

Pozitív hosszú távú hatásai vannak a harmadik őrlőfog kivételének az íz-érzékelésben – mutatott rá egy új tanulmány.

Lehetséges, hogy ha a bölcsességfogat eltávolítják, az hosszútávon javíthatja az ízfunkciókat? Egy új kutatás szerint igen.
 
Azon páciensek, akiknek kihúzták a bölcsességfogát, évtizedekkel a műtét után javultak az ízlelési képességei – állítja a Penn Medicine új tanulmánya, melyet a Chemical Senses szakfolyóirat közölt.
 
Az eredmények megkérdőjelezik azt az elképzelést, miszerint a harmadik őrlőfognak is nevezett bölcsességfogak eltávolítása negatívan befolyásolhatja az ízérzékelést. Ez az első tanulmányok egyike, amely elemzi az extrakció ízre gyakorolt ​​hosszú távú hatásait.
 
Különös módon a bölcsességfog eltávolítása az ízlelés javulásával járhat - állapították meg a kutatók
Különös módon a bölcsességfog eltávolítása az ízlelés javulásával járhat - állapították meg a kutatók
 
„A korábbi tanulmányok arra világítottak rá, hogy a bölcsességfog eltávolításának káros hatása van az ízlelésre, s általánosságban az volt a vélekedés, ezek a hatások idővel elmúlnak - mondta el Richard L. Doty, a tanulmány vezető szerzője, PhD, a Pennsylvaniai Egyetem Szag- és Ízközpontjának igazgatója.  – Ez az új tanulmány azonban rámutat, hogy az ízfunkció valójában még kissé javulhat is a fogeltávolító beavatkozást követően, akár 20 évvel később is. Meglepő, de lenyűgöző megállapítás, amely további vizsgálatokat igényel, hogy jobban megértsük, miért javult az ízlelés és mit jelenthet ez klinikai szempontból.”
 
Doty és a tanulmány társszerzője, Dane Kim, a Pennsylvaniai Egyetem Fogorvosi Iskolájának harmadéves hallgatója 1.255 beteg adatait értékelte – a páciensek az elmúlt 20 év alatt estek át ún. kemoszenzoros kezelésen a Penn Szag- és Ízközpontjában. A csoportból 891 páciensnek vették ki a bölcsességfogát, 364-nek nem.
 
A kutatók tesztet végeztettek az alanyokkal: öt különböző koncentrációjú szacharózt, nátrium-kloridot, citromsavat és koffeint tartalmazó oldatot kaptak. Mindegyikbe bele kellett kóstolniuk, megforgatni a szájban, majd kiköpni. A páciensek ezután jelezték, hogy az oldat íze édes, sós, savanyú vagy keserű.
 
A bölcsességfogát elveszített csoport mind a négy ízlésnél felülmúlta a kontrollcsoportot, sőt, az is kiderült, hogy a nők jobban teljesítettek a férfiaknál.
 
A tanulmány azt sugallja: azok az emberek, akiknek a távoli múltban eltávolították a bölcsességfogát, átlagosan 3-10 százalékos javulást tapasztalnak az ízlelési képességükben.
 
Vagyis, nagyon úgy tűnik, hogy a harmadik őrlőfog kivételének pozitív, hosszú távú, bár enyhe mértékű hatása van az emberek ízpályáinak működésére.
 
A szerzők szerint két lehetőség magyarázhatja mindezt. Először is, a fog eltávolítása olyan idegek károsodásával jár, amelyek beidegzik a száj elejének ízlelőbimbóit – ez felszabadíthatja az idegek gátlását, amelyek a száj hátsó részében támogatják az ízlelőbimbókat, növelve az egész száj érzékenységét.
 
Másodszor, a műtétből származó perifériás idegkárosodás utáni túlérzékenységet más összefüggésekben is jól dokumentálták. Bizonyítékok vannak - például állatkísérletekből -, amelyek szerint a rágás során előforduló, ismétlődő érintés fokozatosan emeli az irritált szövetek idegi válaszait, amelyek progresszív, hosszú távú tapintási túlérzékenységhez vezethetnek. Hogy ez ízlésből adódik-e, nem ismert.
 
Mindezek alaposabb feltérképezéséhez további vizsgálatokra van szükség.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.