2021. 01. 28. - 10:30

Meglepő dolog derült ki az ínybetegségeket okozó baktériumokról

Meglepő dolog derült ki az ínybetegségeket okozó baktériumokról

Az ínybetegségeket kiváltó baktériumok növekedési molekulákat kölcsönöznek a szomszédaiktól, hogy boldogulni tudjanak – állapították meg amerikai kutatók.

Az emberi test tele van barátságos baktériumokkal. Ugyanakkor, ezen mikroorganizmusok egy része – például a Veillonella parvula – túl visszafogottnak tűnhet.
 
Ezek a békés baktériumok egyoldalú kapcsolatot alakítanak ki a Porphyromonas gingivalis nevű kórokozóval, elősegítve a kórokozó szaporodását és az ínybetegség kialakulását - derül ki egy új, az amerikai Buffalo Egyetem által vezetett tanulmányból.
 
A kutatás célja annak megértése volt, hogy a P. gingivalis miként telepszik meg a szájban. A kórokozó nem képes előállítani saját növekedési molekuláit, amíg nagy populációt nem ér el a szájüregi mikrobiomban - vagyis a testen, illetve testen belül élő mikroorganizmusok közösségében.
 
Meglepő dolgot fedeztek fel a kutatók az ínybetegséggel kapcsolatban
Meglepő dolgot fedeztek fel a kutatók az ínybetegséggel kapcsolatban
 
A kutatók megállapították, hogy a válasz erre a jelenségre az: a kórokozó szomszédaitól kölcsönöz növekedési molekulákat - a V. parvulától, a szájban elterjedt, mégis ártalmatlan baktériumoktól, amelyek növekedése nem populációfüggő.
 
Egy egészséges száj esetében a P. gingivalis kis mennyiségű baktériumként van jelen a szájüregi mikrobiomban - s nem képes szaporodni. Ám ha a szájhigiénia rossz és a fogakon felgyűlő plakk ellenőrizetlenül növekszik, a V. parvula szaporodni fog, s végül elegendő növekedési molekulát termel majd ahhoz, hogy a P. gingivalis szaporodását is ösztönözze.
 
Csak Amerikában a 30 éves és ennél idősebb felnőttek több mint 47 százalékának van valamilyen parodontitis-e, azaz ínybetegsége – mutatott rá a CDC (Betegségkontroll és Megelőzési Központ).
 
A kutatók tanulmányuk során – melyet az ISME Journal közölt - a szájban lévő mikroorganizmusok által kibocsátott növekedési molekulák hatását tesztelték a P. gingivalisra, beleértve a fogínygyulladásnál jellemző 5 baktériumfaj molekuláit is. Ez az állapot előzi meg a parodontitist.
 
A P. gingivalis és V. parvula kapcsolatának megértése segít a kutatóknak a parodontitis célzott terápiáinak megalkotásában – emelte ki Patricia Diaz, DDS, PhD, a tanulmány vezető kutatója, a Buffalo-i Egyetem Fogorvostudományi Iskolájának innovációs professzora.
 
László Adrienn
 
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.