2019. 01. 08. - 10:30

Melyek a lézeres fogászati kezelés előnyei és hátrányai?

Melyek a lézeres fogászati kezelés előnyei és hátrányai?

A lézeres kezelés már az egyik leginkább kedvelt technológia, melynek kétségtelen haszna a gyorsaság és a kevésbé elérhető részekhez való hozzáférés. A hazánkban több mint 20 éve alkalmazott módszernek is megvannak azonban az előnyei és hátrányai.

Napjainkban az egyik legkedveltebb technológiának számít a fogászatban a lézeres kezelés. Modern, gyors és elérhetetlenebb helyekre is be lehet férni vele, melyet a hagyományos eszközökkel kevésbé tudtak megtenni a fogorvosok.
 
A lézert ma már fogínybetegségekre és gyökérkezelésekre is használják, s kíméletesen kezelik a fogszuvasodást. Cikkünk első részében általánosságban írtunk a lézeres kezelésről.
 
Ennek is megvannak azonban előnyei és hátrányai, melyekkel érdemes tisztában lenni. 
 
A hagyományos fogászati fúróval ellentétben a lézer az alábbi előnyökkel bír.
 
A lézer nagyon hasznos, de a fogászat hagyományos eszközeit ma is sok esetben segítenek
A lézer nagyon hasznos, de a fogászat hagyományos eszközeit ma is sok esetben segítenek
 
1.Kevesebb fájdalmat okoz, így az érzéstelenítés szükségességét is csökkenti.
2.Mérsékeli a szorongást azoknál a betegeknél, akik félnek a fogászati kezelésektől.
 
3.A lézer minimalizálja a vérzést és a duzzadást a lágy szövetek kezelése során.
4.Több egészséges fogat őriz meg a fogszuvasodás hatékony eltávolításának köszönhetően.
 
A lézeres kezelés hátrányait is meg kell azonban említeni.
 
Ezek egyike, hogy azokon a fogakon, melyekben már van tömés, nem lehet használni. Számos, gyakori fogászati eljárás során sem alkalmazható, így például a fogak közötti szuvas helyeket nem lehet vele betömni, a régi tömések körül nem használható, a nagyobb szuvasodásokra sem célszerű alkalmazni, melyeket koronához készítenek elő.
 
A hibás koronák vagy az ezüst tömések eltávolítására nem alkalmasak és arra sem, hogy előkészítse az orvos a fogakat a hidak számára.
 
A hagyományos fúró ma is jobb egy tömés megformázására, a harapás igazítására, valamint a tömés felületének tökéletesítésére, még ha lézert használtak is.
 
A lézer egyébként nem minden esetben teszi szükségtelenné az érzéstelenítést. Ráadásul drágább is, mint a hagyományos kezelések.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.