2020. 02. 13. - 10:40

Mennyire fájdalmas a gyökérkezelés?

Mennyire fájdalmas a gyökérkezelés?

Amennyiben egy fog megmentése a cél, a gyökérkezelésre mindenképp szükség van. De vajon mennyire fájdalmas az eljárás és mire számíthatunk utána?

Kiterjedt szuvasodás vagy fogfertőzés esetén szükség lehet a fog gyökérkezelésére. Magáról a folyamatról előző cikkünkben esett szó.
 
A kezelés utolsó lépése a fog helyreállítása. Mivel a gyökérkezelt fog sok esetben nagy töméssel volt ellátva vagy jelentős mértékű volt benne a szuvasodás, illetve meggyengülhetett, a kellő védelem és a törés megakadályozása és a teljes funkció visszaállítása érdekében koronára is szüksége lehet.
 
Fontos a meggyengült fog megfelelő helyreállítása
Fontos a meggyengült fog megfelelő helyreállítása
 
Mennyire fájdalmas a gyökérkezelés?
 
fog gyökérkezelési eljárásáról az a hír járja, hogy fáj. A legtöbb ember azonban, aki átesett rajta, úgy írja le a kezelést, hogy nem fájdalmasabb egy tömés berakásánál.
 
Mire számíthatunk a gyökérkezelés után?
 
Az eljárást követő napokban a fogat érzékenynek érezhetjük a természetes szöveti gyulladás miatt, különösen, ha fájdalom vagy fertőzés jelenléte előzte meg a kezelést.
 
Az érzékenység vagy kényelmetlenség-érzés vény nélkül is kapható gyógyszerekkel kontrollálható, ilyen az ibuprofen vagy a naproxen. A legtöbb páciens visszatérhet normális tevékenységeihez a beavatkozást követő napon.
 
Amíg a gyökércsatorna-eljárás teljesen be nem fejeződik, vagyis nem kerül a fogba tartós tömés, célszerű minimálisra csökkenteni a fog használatát, mely javítás alatt áll. Ez segít elkerülni a fog újraszennyeződését és a törés lehetőségét is, mielőtt a fogat teljesen helyre nem állítják.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.