2020. 11. 10. - 10:35

Miért ártalmas a fogkő?

Miért ártalmas a fogkő?

Talán kevesen tudják, hogy a fogakkal kapcsolatos, legsűrűbben előforduló problémák egyik fő kiváltója a fogkő. De miért ártalmas tulajdonképpen?

Bár a fogszuvasodás mindenki számára ismerős lehet, azzal talán kevesen vannak tisztában, hogy a szuvasodás egyik fő okozója a fogkő. Ugyanez igaz az ínybetegségre is.
 
A fogkővel nem az az elsőszámú probléma, hogy látványra nem esztétikus. Az enyhén elszíneződött, a fognyaknál fehér réteggel borított fogak valóban nem túl szépek, de a fogkő főként azért gond, mert veszélyes az egészségünkre nézve. Olvasd el, mi a fogkő tulajdonképpen!
 
Így néz ki a fogkő a fogak tövében
Így néz ki a fogkő a fogak tövében
 
Amennyiben a fogakon és az ínyen lerakódik ez a réteg, fogékonyabbá válunk a betegségekre. Ha a fogkő szaporodni kezd a fogak felszínén, szuvasodást segít elő, s a zománcon is összegyűlik.
 
Bár a fogzománc igen erős - a szervezetben az egyik legerősebb anyag - ha a plakkot nem távolítják el róla időben, apró lyukakat alakíthat ki rajta.
 
Amennyiben a lepedék meszesedése megtörténik, ez a megszilárdult anyag még több gondot okoz az íny számára.
 
Begyulladhat és vérezni kezdhet, elszíneződés, érzékenység jellemezheti. Az íny megduzzadását gyakran kellemetlen lehelet kíséri.
 
A fertőzésnek köszönhetően az íny csökkenni kezdhet, s ha egyszer a plakk megszilárdult, kialakul a fogkő, mely irritálja az ínyt és vérzést eredményezhet.
 
A cikket a fogkő megszüntetésének lehetőségeivel folytatjuk.
 
László Adrienn
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.