2021. 12. 09. - 09:50

Mit tehetünk a fogcsikorgatás ellen?

Mit tehetünk a fogcsikorgatás ellen?

Számos esetben nem is tudatosul a kialakult rossz szokás, de a hatása igen káros. A fogcsikorgatás és az állkapocs összeszorítása gyakoribb gond lett a koronavírus-járvány kitörése óta. Mit lehet ellene tenni?

Valószínűleg a fogorvosok számára is meglepő tendencia alakult ki a pandémia kitörését követően: egyre több embernél jelentkeznek a fogcsikorgatás és állkapocs-összeszorítás jelei. A rossz szokás hatására – amely sok embernél éjszaka jellemző – fájdalom jelentkezhet a fogakban, az ínyben, fájni kezdhetnek az állkapocs ízületei és izmai.
 
Cikkünk első részében már szó esett a jelenségről magáról.
 
Mit lehet azonban tenni ellene?
 
Az első lépés kétségtelenül a tudatosítás. Ha tisztában vagyunk vele, hogy csikorgatjuk a fogainkat és összeszorítjuk az állkapcsunkat, a gyakran tudatalatti viselkedést átalakíthatjuk: képesek vagyunk kontrollálni és megállítani azt.
 
Egyre több embernél jelentkeznek a fogcsikorgatás és állkapocs-összeszorítás jelei
Egyre több embernél jelentkeznek a fogcsikorgatás és állkapocs-összeszorítás jelei
 
A fogorvosok az állkapocs ízületeit és a rágást segítő izmok állapotát, egészségét fel tudják mérni. Vagyis, egy fogászati ​​ellenőrzés segíthet feltárni a fogcsikorgatás és az állkapocs összeszorításának jeleit.
 
Ilyenek például a repedezett fogakat és tömések, kopott koronák vagy dudorok - ezt nevezik a fog megemelkedett szélének -, valamint az érzékeny állkapocsizmok. Gyakori a fej és a nyak oldalán lévő izmok érzékenysége is.
 
A stresszkezelés és a fizioterápia fontos összetevője lehet az ellátás multidiszciplináris megközelítésének.
 
Amennyiben éjszaka csikorgatjuk a fogainkat – érdemes erről a partnerünket megkérdezni -, előfordulhat, hogy fájó fogakkal, állkapocsízületekkel vagy fej- és nyakizmokkal ébredünk.
 
Beszéljünk fogorvosunkkal a harapásvédő használatának lehetőségéről. Az eszközt harapásemelőnek is nevezik. Védi a fogakat és az állkapcsot alvás közben.
 
Azoknak, akik a fogcsikorgatásból és az állkapocs-szorításból eredően gondokkal küzdenek, jobb elkerülniük a rágógumizást. A cukormentes gumi rágása csökkenti a fogszuvasodás kockázatát, de a fogukat csikorgatóknál hozzájárulhat az állkapocs fájdalmához.
 
Az ok megszüntetése és tüneti kezelés
 
A páciensnek foglalkoznia kell azokkal a stresszorokkal is, amelyek a fogcsikorgatás, állkapocs-szorítás kiváltó okai lehetnek.
 
Sokak esetében a fogcsikorgatás ciklikus és időnként megszűnik, miután a stressz forrását kezelik vagy az teljesen eltűnik.
 
Másoknál nem ennyire egyértelmű az ok. A fogorvos tanácsai és gondozása mellett terapeuta segítségére is szükség lehet, aki segíthet kideríteni a stressz okait és kezelni a helyzetet.
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.