2021. 12. 07. - 09:50

Komoly gondot okozhat - Miért csikorgatjuk a fogunkat, szorítjuk az állkapcsunkat?

Komoly gondot okozhat - Miért csikorgatjuk a fogunkat, szorítjuk az állkapcsunkat?

Ránk is jellemző a fogcsikorgatás, állkapocs-összeszorítás? Fogorvosok szerint a világjárvány kezdete óta megnövekedett a rossz szokás gyakorisága az emberek körében. Mi az oka?

Fogorvosok a közelmúltban arról számoltak be, hogy a koronavírus-járvány kezdete óta a fogak összeszorítása és csikorgatása egyre gyakoribb problémává vált.
 
Ezen tünetek együtt járhatnak azzal, hogy fájdalmat kezdünk érezni a fogakban és az ínyben, az állkapocs ízületeiben és izmaiban. Az okozott fájdalom legyengítő lehet, s jelentősen befolyásolhatja mindennapi életünket. Mit kell tudni erről a két problémáról?
 
Összeszorítjuk az állkapcsunkat?
 
Felső és alsó fogaink jellemzően csak akkor találkoznak, amikor szükségünk van erre: étel harapásakor és rágásakor. Általában csak a napunk egy kis részét töltjük azzal, hogy rágunk, ekkor az alsó és felső fogak kontaktusba kerülnek egymással.
 
A fogak összeszorítása és csikorgatása egyre gyakoribb probléma
A fogak összeszorítása és csikorgatása egyre gyakoribb probléma
 
Amikor relaxált állapotban vagyunk, tehát éppen olvasunk vagy bármi egyebet csinálunk, a fogaknak egymástól távolabb kell lenniük, mindegy, hogy a szánk csukva vagy nyitva van-e.
 
Ha többet szorítjuk össze vagy csiszoljuk egymáshoz a fogainkat, mint kellene, a fogak idővel elkophatnak, az állkapocs izmai pedig elfáradhatnak és feszülhetnek.
 
Az alsó állkapcsot a koponyához rögzítő állkapocs ízületei - az úgynevezett temporomandibularis ízületek - egy korongot tartalmaznak, amely segít szabályozni az állkapocs ízületeinek mozgását.
 
Ez a lemez eltorzulhat vagy elmozdulhat, ami kattanáshoz vezet, csökkenti a funkciót és fájdalmat okozhat.
 
Miért csikorgatjuk a fogainkat?
 
Ennek egyik fő kiváltója a stressz. Ha a fogorvos olyan pácienssel találkozik, akinél jelen vannak a fogcsikorgatás jelei, a stresszről kérdezi. Gyakori, hogy a beteg maga sem tud róla, hogy stresszelne, ám ha részletesen elkezd beszélni életéről, mindennapjairól, általában kiderül, hogy valóban sok stressz éri.
 
Lehet az egy új munka elkezdése, otthoni vagy családi kihívások, valamilyen változással való szembenézés, vagy olyan, gyakori történések, amelyek jobban megterhelnek minket, mint gondolnánk. Nem mindig könnyű felismerni, ha nehéz időket élünk át.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.