2021. 11. 02. - 10:00

Mit tehetünk asztmásként a szánk egészségéért?

Mit tehetünk asztmásként a szánk egészségéért?

Az asztma sajnos negatív hatással bírhat a száj és a fogak egészségére nézve. Milyen lehetséges száj-egészségügyi szövődményekre lehet számítani?

Bár az asztma önmagában sem egy kellemes állapot, sajnos a száj és a fogak egészségére is rossz hatást gyakorolhat.
 
Előző cikkünkben ennek okáról esett szó. Lássuk azonban, hogy az asztmával és kezelésével kapcsolatosan milyen egyéb lehetséges száj-egészségügyi szövődményekre lehet számítani.
 
Az asztmások inhalátort alkalmaznak. Ennek használata irritálja a szájüreget és elváltozásokhoz vezethet a száj és a torok felületén, melyek időnként fertőzötté válhatnak és szükségessé válik az antibiotikumokkal történő kezelésük.
 
A szájfekélyek nem számítanak kivételes dolognak inhalátor használatakor - a száj bármely részén előfordulhatnak, bár a szájat „bélelő” belső rész ennek a legvalószínűbb helye.
 
Asztmásként fontos betartani pár szabályt, hogy szánk egészsége is megmaradjon
Asztmásként fontos betartani pár szabályt, hogy szánk egészsége is megmaradjon
 
A száj pH-értékének megváltozása Candida túlszaporodásához is vezethet, amely szájpenészt okoz. Az ilyen típusú gombás fertőzések fehér foltok megjelenésével járhatnak a szájüregben.
 
További gondot okozhat, hogy az asztmában szenvedők nagyobb valószínűséggel tapasztalnak gastrointestinalis reflux (GERD) betegséget.
 
Ilyenkor a száj olyan savnak van kitéve, amely rongálhatja a fogzománcot, fogeróziót és fogszuvasodást okozhat. Egyes betegek fokozottan nem viselik el az asztmás gyógyszerek ízét, ezért azt cukros szirupokkal vagy rágógumival igyekeznek elfedni. Csakhogy ez további fogszuvasodáshoz és fogszuvasodáshoz vezethet.
 
Még egy fontos dolgot ki kell emelni az asztma és a megfelelő szájhigiénia kapcsán. Számos asztmás ember kerüli a fogorvost, mert fél tőle. Mivel szorongást vált ki náluk, attól is tarthatnak, hogy asztmás rohamot tapasztalnak meg emiatt.
 
A szorongó pácienseknek lényeges lenne együttműködni fogorvosukkal, hogy határozott tervet dolgozzanak ki ezen aggodalmak kezelésére. Így a fogorvosnál tett látogatás kevésbé lenne stresszes a számukra.
 
Íme néhány további tipp az asztma szájhigiéniára gyakorolt ​​hatásainak megelőzésére.
 
1.Fontos, hogy fogorvosunk tudjon az asztmás betegségünkről és arról, milyen hatása lehet egyes általunk használt gyógyszereknek.
 
2.Látogassunk el gyakran a fogászhoz, mert asztmásként gyakoribb ellenőrzésre van szükségünk. Így a fogszuvasodás és a fogerózióval kapcsolatos problémák még azelőtt kezelhetők, hogy súlyosabbá válnának.
 
3.Minden inhalátor-használat után tisztítsuk meg a szánkat. Ideális esetben fogat kellene mosni. Ha ez nem lehetséges, öblítsük ki vízzel minden inhalátor-alkalmazást követően. A fluoridos szájöblítő további védelmet nyújt a fogaknak.
 
4.Kerüljük a szájszárazság szindrómát. Legyünk tudatosak, igyunk kellő mennyiségű vizet egész nap - ezzel kordában tarthatjuk a felesleges baktérium-túlszaporodást.
 
5.A cukormentes rágógumi serkenti a nyáltermelést, így az étkezések közötti érdemes rágózni – ez jótékony hatással lehet a száj hidratáltságára.
 
6.Kezeltessük allergiánkat. Miután sok asztmás beteg szenved allergiától, ezek megfelelő kezelése csökkentheti a szájon keresztüli légzés szükségességét.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.