2020. 07. 30. - 11:00

Nem kell fúró? - A megelőző fogkezelés megállíthatja a fogszuvasodást

Nem kell fúró? - A megelőző fogkezelés megállíthatja a fogszuvasodást

Amennyiben egy fogszuvasodást időben észrevesznek, annak agresszív kezelése fúrással és töméssel nem feltétlenül szükséges - állítják a kutatók.

Nem feltétlenül van szükség a fúrással és töméssel történő kezelésre, ha egy fogszuvasodást időben felfedez a fogorvos. A megelőző jellegű fogászat ugyanis ilyen esetekben hatékonynak bizonyul.
 
Ausztrál kutatók egy hétéves tanulmány keretében megállapították: nem minden fog romlik egyformán. Bizonyos esetekben a hanyatlás kezelhető, megállítható és visszafordítható, megelőzve a hagyományos fúrást és tömést.
 
Fluorid használatával, a fogmosás feljavításával, az étrend megváltoztatásával szintén lehet kezelni a fogat – ezt nevezik a kutatók Caries Management System-nek vagy CMS-nek. A CMS-technika megállíthatja vagy vissza is fordíthatja a fogszuvasodást, mielőtt az üreg kialakulna a fogban. Ha a szuvasodás egyszer már láthatóvá vált, a fogat ki kell fúrni és tömésre van szükség.
 
A fogszuvasodás az elején még visszafordítható
A fogszuvasodás az elején még visszafordítható
 
„Sokáig fennállt az a hiedelem, hogy a fogszuvasodás egy gyorsan előrehaladó folyamat, s a legjobb, ha időben észreveszik és azonnal eltávolítják, annak érdekében, hogy megelőzzék a fogfelület üregekre osztódását” – mondta el dr. Wendell Evans, a Sydney-i Egyetem docense egy sajtóközleményben.
 
Hozzátette: átlagosan 4-8 évet vesz igénybe, hogy egy fogszuvasodás a külső rétegétől (ami a zománc) eljusson a belső rétegig (vagyis a dentinig). Azaz, sok idő eltelhet egy szuvasodás felfedezésétől odáig, hogy azt valóban fúrással és töméssel kelljen kezelni.
 
A kutatók 19 fogászati ​​esetet gyűjtöttek össze annak érdekében, hogy a CMS vagy a hagyományos fúró-és-tömő gyakorlatot alkalmazzák - a betegeket egy hároméves randomizált klinikai vizsgálat keretében követték, majd a kísérlet befejezése után is nyomon követték őket 2-4 évig.
 
A négyrészes CMS-t – melynek keretében alkalmaztak magas koncentrációjú fluorid lakkot a szuvasodásra, figyelmet fordítottak a fogmosási technikákra és gyakoriságra; korlátozták a cukrot tartalmazó ételek és italok fogyasztását és kockázat-specifikus monitorozást folytattak - sikeresnek ítélték, bár a kutatók szerint sikere nagymértékben a betegeken múlik.
 
„Elemzésünk azt mutatta, hogy a korai szuvasodás megállítható és visszafordítható, s ilyen esetekben a fúrás és tömés szükségessége drámai mértékben leszorítható” – mondta Evans, hozzátéve: a fogat csak akkor szabad fúrni és tömni, ha az abban lévő tényleges lyuk már nyilvánvaló.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.