2024. 02. 01. - 08:50

Okosabb diagnosztikai eszközök a fogászatban - mesterséges intelligenciával

Okosabb diagnosztikai eszközök a fogászatban - mesterséges intelligenciával

Nem meglepő, hogy a fogászatban is egyre inkább terjed a legfrissebb technológiák és a mesterséges intelligencia alkalmazása. A diagnosztikai eszközöket például okosabbá teszik.

Ma már szinte mindenben szerepet játszanak, így a fogászatból sem hiányozhatnak a legújabb technológiai újítások. A fogászati iparágat napjainkban 7 fő technológiai trend formálja. A rendelőkben lassan, de biztosan feltűnnek az új technológiák, amelyek fokozott hatékonyságot ígérnek.
 
Cikkünk első és második részében a 3D nyomtatásról és azonnali laborról, illetve a digitális fogsorokról esett szó. Mi a helyzet azonban a mesterséges intelligenciával?
 
Mesterséges intelligencia a diagnosztikai eszközök okosabbá válásához
 
A fogászati rendelőkben a mesterséges intelligencia (MI) technológia alkalmazható a tervezési és gyártási szoftverekben.
 
 
Okosabb diagnosztikai eszközök a fogászatban - mesterséges intelligenciával
Okosabb diagnosztikai eszközök a fogászatban - mesterséges intelligenciával
 
Szakértő emberi felügyelettel kombinálva az MI javíthatja a precizitást és a pontosságot, valamint jelentős hatékonyságot építhet be a munkafolyamatokba.
 
A 2024-es esztendőben a várakozások alapján klinikai szinten több mesterségesintelligencia-funkciót építhetnek be a diagnosztikai eszközökbe. Egyre gyakrabban használják például az MI-t fogászati képek, röntgensugarak és CBCT-vizsgálatok elemzésére.
 
A mesterséges intelligencia-algoritmusok segítenek a fogszuvasodás, a fogágybetegségek és a szájüregi rendellenességek korai felismerésében.
 
Az MI-t valószínűleg egyre sűrűbben alkalmazzák majd a fogászatban prediktív elemzésre is. Vagyis, a páciensek nyilvántartásában és viselkedésében lévő minták azonosításával a mesterséges intelligencia segíthet előrejelezni bizonyos szájegészségügyi problémák valószínűségét – majd pedig proaktív beavatkozást indíthat el.
 
 
Segíthetnek a tervezésben is
 
Folyamatosak a fejlesztések azért is, hogy a mesterséges intelligencia-eszközök segítsék a fogorvosokat a kezelés megtervezésében. Ezek a rendszerek elemezhetik a betegek adatait, kezelési lehetőségeket javasolhatnak és személyre szabott kezelési terveket készíthetnek a páciens konkrét szájhigiénés állapota alapján.
 
A szakértők arra számítanak, hogy 2024-ben a fejlődő mesterséges intelligencia technológia szerepet játszik majd a lemaradó telefogászati trend előtérbe helyezésében.
 
Az MI-technológiák támogathatják a távfogászat fejlődését azáltal, hogy lehetővé teszik a szájhigiénia távfelügyeletét. Az MI-vel felszerelt eszközök valószínűleg valós idejű adatokat szolgáltatnak a betegek szájüregi állapotáról, lehetővé téve az időben történő beavatkozásokat és a kezelési tervek módosítását anélkül, hogy a páciensnek fizikailag jelen kéne lennie a rendelőben.
 
A cikket folytatjuk.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.