2022. 01. 06. - 10:00

Rák, diabétesz, erekciós zavar is lehet a fogínyprobléma következménye

Rák, diabétesz, erekciós zavar is lehet a fogínyprobléma következménye

Az ínnyel kapcsolatos gondok nem kevés egészségügyi problémához járulnak hozzá. A leggyakoribb a szívbetegség és a kognitív hanyatlás, de itt sajnos nem ér véget a sor.

Az orvosok számára ismert tény, ám az átlagember nem gyakran gondol bele, milyen egyéb gondokkal járhat a fogínyproblémája. Ha úgy hisszük, csupán a fogat és az ínyt érinti, tévedünk.
 
Sajnos számos egészségügyi állapot és betegség kialakulásához vezethet a kezeletlen fogínyprobléma.
 
Cikkünk első részében a szívbetegségről és a kognitív hanyatlásról esett szó. Emellett azonban még legalább három komoly gondot eredményezhetnek a fogínyproblémák.
 
1.Nő a rák kockázata
 
Az ínyproblémákkal emelkedik a rák rizikója. Egy, a Lancet orvosi folyóirat egyik tanulmánya kimutatta, hogy van összefüggés az ínybetegségek és a rák között. Egy másik, több mint 68 ezer felnőtt bevonásával készült kutatás, melyet az Internal Journal of Cancer publikált, megállapította, hogy létezik kapcsolat az ínybetegség és a hasnyálmirigyrák között.
 
Számos egészségügyi állapot és betegség kialakulásához vezethet a kezeletlen fogínyprobléma
Számos egészségügyi állapot és betegség kialakulásához vezethet a kezeletlen fogínyprobléma
 
Néhány más tanulmány hozzáteszi: az ínybetegséggel gyakran összefüggő baktériumok gyomor-bélrendszeri daganatok kialakulásához vezethetnek.
 
2.Cukorbetegség rizikó
 
A kutatók régóta úgy gondolják, hogy a diabétesz szerepet játszik a fogágybetegség kialakulásában. A Columbia Egyetem Mailman Közegészségügyi Iskola kutatói egy új tanulmány eredményei alapján állítják, hogy ennek az ellenkezője is igaz lehet.
 
A fogágybetegségben nem szenvedőkkel összehasonlítva a betegséggel küzdőknél nagyobb valószínűséggel alakult ki a 2-es típusú cukorbetegség a páciensek későbbi életszakaszában.
 
3.Erekciós diszfunkció
 
Az erekciós zavar a 40 év feletti férfiak körülbelül felét érinti. Összetett probléma ez, amelyet pszichológiai és fiziológiai tényezők egyaránt okozhatnak.
 
A dohányzás, az alkoholfogyasztás és a magas vérnyomás mind jól ismert kockázati tényezők. Egyes kutatók szerint a fogágybetegség potenciálisan növelheti az erekciós zavarok kockázatát. További kutatásra van szükség azonban ahhoz, hogy ezt biztosan állíthassák.
 
Egy dolog bizonyos, a fogakkal és az ínnyel kapcsolatos gondokat mielőbb kezeltetni kell, ha el szeretnénk kerülni a súlyosabb következményeket.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.