2020. 07. 16. - 10:55

Rongálhatják a sportolók fogát a sportitalok és energiaszeletek

Rongálhatják a sportolók fogát a sportitalok és energiaszeletek

Miközben a többség gyakran mos fogat és fogselymez, a magas cukortartalmú étrend könnyen rossz hatással lehet a fogaikra: a sportolók fokozott veszélyben vannak a sportitalok, energiaszeletek miatt.

A sportolók gyakran fogyasztanak energiaszeleteket és sportitalokat, amelyek ugyan a közérzetüknek jót tehetnek, de fogaikat károsíthatják – állítja egy tanulmány.
 
A Londoni Egyetemi Kollégium (UCL) 352 elit és professzionális atléta egészségét mérte fel, 256 közülük részt vett a 2016-os Riói olimpián.
 
A sportolók 11 különféle sportágat műveltek, köztük az úszást, kerékpározást, futballt, evezést, jégkorongot, vitorlázást és az atlétikát.
 
A sportitalok és energiaszeletek növelik a fogszuvasodás esélyét
A sportitalok és energiaszeletek növelik a fogszuvasodás esélyét
 
A résztvevők, akik 18 és 36 év közöttiek voltak, kitöltöttek egy kérdőívet olyan változókról, mint a fogmosás gyakorisága, a fogyasztott cukormennyiség, rákérdeztek, dohányoznak-e, rágnak-e rágógumit, s milyen gyakran járnak fogorvoshoz.
 
A sportolók többsége (94 százalék) naponta kétszer mosott fogat, 44 százalékuk rendszeresen fogselymezett.
 
A tanulmány rámutatott, hogy a sportolók 87 százaléka iszik sportitalokat, 59 százaléka energiaszeleteket, míg 70 százalékuk energiagéleket használt, melyekről ismert, hogy a magas cukortartalom miatt károsítják a fogakat.
 
A British Dental Journal-ban közzétett felfedezések szerint a professzionális sportolóknak – amellett, hogy megfelelő szájhigiéniát gyakorolnak -, jelentős gondjaik vannak a fogaikkal.
 
A tanulmány szerzői azt sugallják: a fogászati problémák kockázata a magas cukortartalmú termékek eredménye, amelyeket legtöbbször úgy árusítanak, hogy megfelelő tájékoztatást nem adnak arról, mennyi cukor van bennük.
 
Dr. Julie Gallagher, az UCL Eastman Fogászati Intézeti Központjának munkatársa elmondta, hogy bár a sportolók megfelelően tisztítják fogaikat és rendszeresen ellenőriztetik is azokat, a jó szokásokat gyakran felülírja az sportitalok és energiaszeletek használata, melyeket edzés közben alkalmaznak. A bennük levő cukor növeli a fogszuvasodás esélyét, savasságuk pedig a fogerózió rizikóját emeli.
 
Mindez nagy mértékű fogszuvasodáshoz és a sav-erózió magas szintjéhez vezethet.
 
Ráadásul, a sportolóknál az intenzív edzés miatt fokozott a szájszárazság okozta szájbetegség kockázata is.
 
A sportitalok és az energiaszeletek használatának csökkentésére tehát nagy szükség lenne.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.