2022. 03. 01. - 09:50

Rossz szájhigiénia növelheti a koronavírus esélyét

Rossz szájhigiénia növelheti a koronavírus esélyét

A nem megfelelő szájápolás rosszabb, mint gondolnánk: még a Covid-19 kockázatát is növelheti. Nem árt tehát alaposan gondozni a fogainkat.

Biztos, hogy megfelelő a száj- és fogápolásunk? Érdemes ezt alaposan átgondolni. Ha ugyanis elhanyagoljuk a dolgot, még a koronavírus elkapásának esélye is nagyobb – sőt, annak a kockázata is emelkedik, hogy súlyos gond legyen belőle.
 
Előzetes tanulmányok szerint a rossz szájhigiénia igencsak összefügg a Covid-19 okozta problémákkal.
 
A kutatások arra utalnak, hogy akik nem gondozzák megfelelően a fogaikat és nem járnak fogorvoshoz, azoknál esélyebb, hogy megfertőzi őket a koronavírus. Mi több, az ínybetegségben szenvedőknél 3,5-ször nagyobb annak a valószínűsége, hogy súlyos állapotba és kórházba kerülnek.
 
Kilencszer nagyobb valószínűséggel halnak meg a koronavírusban és 4,5-szer nagyobb eséllyel szorulnak lélegeztetőgépre. Olvasd el: A jobb szájhigiénia segíthet a súlyos koronavírus megfékezésében
 
Rossz szájhigiénia növelheti a koronavírus esélyét
Rossz szájhigiénia növelheti a koronavírus esélyét
 
A rossz szájhigiénia számos betegség oka lehet
 
Nem újdonság, hogy a szájhigiénés problémák számos különböző rendellenesség előrehaladásával hozhatók összefüggésbe. Ez elsősorban akkor fordul elő, ha huzamosabb ideig fennáll a szegényes higiénia, s ez dysbiosis-hoz, vagyis olyan állapothoz vezet, melyben a korábban békés szájbaktériumok agresszív állapotba váltanak át.
 
Begyulladásuk fogínybetegséghez vezethet, mivel károsítják a száj szöveteit és bejutnak a véráramba. Ide bekerülve a baktériumok szétterjedhetnek a szervezetben és megtelepedhetnek különböző szervekben, gyulladást okozva.
 
Végül számos specifikus és krónikus betegséghez is hozzájárulhatnak.
 
A rossz szájhigiénia hatással lehet a szívre, megemelheti a vérnyomást és súlyosbíthatja a cukorbetegséget, mert megemelkedik a vércukorszint.
 
A koraszülések, az ízületi gyulladás, a vesebetegség, a tüdőbetegség és még néhány neurológiai betegség, például az Alzheimer-kór szintén összefüggésbe hozható vele.
 
Hogyan függ össze a szájhigiénia és a koronavírus?
 
Megfigyelések szerint a súlyos Covid-betegeknél magasabb egy specifikus gyulladásos marker (úgynevezett CRP) szintje, mint az enyhe vagy mérsékelt tünetekkel rendelkezőknél. Egyes súlyos koronavírusos pácienseknél „citokinvihar” is tapasztalható, amelynek során az immunrendszer túlpörög, hogy megtámadja a vírust, ám ezzel egyidejűleg károsítja a szervezet saját szöveteit.
 
Tanulmányok szerint a rossz szájhigiénével rendelkező betegeknél magasabb a CRP és a citokinek szintje - ami arra utal, hogy az ínybetegség ugyanolyan típusú, buzgó immunológiai választ válthat ki, mint a Covid-19, de kisebb mértékben.
 
Tehát, ha egy embernél a koronavírus és a szájhigiénés problémák is fennállnak, valószínű, hogy az immunválasz a szervezet saját szöveteinek károsodása felé fordul, ami a betegre nézve rosszabb következményekkel jár.
 
További vizsgálatokra van azonban szükség ahhoz, hogy a kutatók teljes mértékben megértsék, hogyan függ össze pontosan a szájhigiénia és a koronavírus.
 
Addig is, nagyon fontos az alapos fogápolás és a rendszeres fogászati ellenőrzések!
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.