2021. 05. 13. - 10:25

Rossz szájhigiéniához vezethet az intenzív edzés?

Rossz szájhigiéniához vezethet az intenzív edzés?

Való igaz, hogy a sok testmozgás a legjobb módszer a fogyás és a fitt szervezet érdekében, de tudjuk-e, hogy potenciálisan a fogakat rongálhatja? Egy tanulmány szerint erre van esély.

Az edzés, a rendszeres testmozgás a kilók lefaragásának egyik leghatékonyabb módja, s könnyen fenntartható segítségével a fittség. Kutatók szerint ugyanakkor az intenzív edzés potenciálisan károsíthatja is a száj egészségét.
 
A tudósok atlétákkal végezték tanulmányukat, amely rámutatott: az az intenzív edzés fogászati problémák kialakulásához járulhat hozzá.
 
A The Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports szaklapban közölt vizsgálat arra utalt, hogy a múltban a profi sportolók a szájat érintő problémák fokozott kockázatával szembesülhettek.
 
A sportolók fogai előbb romlanak?
A sportolók fogai előbb romlanak?
 
Egy másik tanulmány, mely a The British Journal of Sports Medicine-ben jelent meg, kiemelte, hogy akik sportoltak, azoknak rosszabb volt a szájegészsége, mint akik nem űztek semmilyen sportot. Nagymértékben jelentkezett esetükben fogszuvasodás, ínybetegség és a fogzománc eróziója.
 
Más tanulmányok ugyanakkor alig találtak kapcsolatot a sportitalok fogyasztása és a szuvasodás kialakulása között.
 
Az okok megértése érdekében a németországi Heidelberg Egyetemi Kórháza más intézetekkel összefogva 35 versenyző triatlonistával és 35 nem sportoló, korban és nemben velük megegyező felnőttel végzett vizsgálatot.
 
A kutatók rájöttek: összehasonlítva az atletizálókat a nem sportolókkal, az előbbieknél sokkal nagyobb mértékben fordult elő a fogzománc eróziója. Több fogszuvasodásuk is volt. Összességében elmondható, hogy minél több órát töltött egy sportoló edzéssel, annál valószínűbbnek tűnt a szuvasodások kialakulása.
 
Nem találtak ugyanakkor összefüggést a szakemberek a sportitalok és a fogszuvasodás között abban az időszakban, amikor az atléták pihentek.
 
A kutatók rámutattak, hogy amikor a sportolók edzenek, a szájuk szárazabbá válik – függetlenül attól, hogy mennyi vizet isznak -, s megváltozik a nyál összetétele. Lúgosabbá válik a mozgás folytatásával. A nyálban lévő túlzott lúgosság hozzájárulhat a fogkő plakkok kialakulásához és egyéb problémákhoz.
 
Dr. Cornelia Freese, a Heidelbergi Egyetemi Kórház vezető fogorvosa kifejtette: eleinte azt gondolták, a sportitalok és a táplálkozás befolyásolhatja a fogak állapotát, nem találtak azonban közvetlen kapcsolatot. A testmozgás során tapasztalható nyál összetétel változás azonban vezethet fogszuvasodáshoz.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.