2020. 09. 10. - 11:00

Szájegészség: hogyan javíthatja azt a testmozgás?

Szájegészség: hogyan javíthatja azt a testmozgás?

A testmozgásnak számos előnye van, beleértve a betegségek esélyének csökkentését. A száj egészségét is javítani tudja azonban – mutattak rá kutatók.

Régóta nem kérdés, mennyi előnye van a rendszeres testmozgásnak. Hatékonyan mérsékeli a szívbetegség, az elhízás, a 2-es típusú diabétesz és egyes rákok kialakulásának valószínűségét.
 
Kutatók szerint azonban a száj egészségéért is tesz. Egy, a Journal of Dentistry fogorvosi szaklapban közölt tanulmány rámutatott, hogy a gyakori testmozgás javíthatja a periodontális egészséget. Pontosabban, azok az emberek, akik rendszeresen mozogtak, 54 százalékkal csökkentették a periodontitis jelentkezésének esélyét, összevetve őket azokkal, akik ülő életmódot élnek.
 
Kiderült az is: azok az emberek, akik hetente háromszor vagy kevesebbszer sportoltak, szintén előnyt kovácsolhatnak ebből, ami azt jelenti, hogy 33 százalékkal kisebb a periodontitis kialakulásának valószínűsége.
 
A sporttal a száj egészségét is óvjuk
A sporttal a száj egészségét is óvjuk
 
Mint az világossá vált, a testtömegindex is összefügg a száj és a fogak egészségével. A Journal of Periodontology szaklap arról számolt be, hogy akik normális testsúlyt tartanak fenn és mozognak, 40 százalékkal csökkentik a periodontitis esélyét.
 
Az egészséget fokozó egyéb magatartások közé tartozik az egészséges, mediterrán stílusú étrend követése, amelyben kevés finomított cukor van és magas a rosttartalom, sok a gyümölcs, a zöldség és az egészséges zsír.
 
Az ajánlott testmozgás-mennyiség a száj egészségének javítása érdekében az életkor függvényében változik. A legtöbb egészséges felnőtt számára nagyjából 150 perc közepes mértékű, szívet és érrendszert megdolgoztató mozgásra van szükség, vagy 75 perc megerőltetőbbre. Az erősítő edzés szintén kulcsfontosságú heti kétszer a nagyobb izomcsoportok átmozgatására.
 
Azok, akik kezdők, lassan fogjanak bele, egyre növelve az edzés idejét és intenzitását. Akik súlyokat emelnek, edző felügyelete alatt végezzék, masszázshabos hengerrel, nehogy komolyabb sérülést szerezzenek. Egy kis fájdalomra kell számítani, hiszen ha valaki súlyzós edzésbe kezd, a tejsav felhalmozódása miatt – vagyis izomláz gyötörheti.
 
A testmozgás tehát jótékony hatással lehet a száj egészségére, ám mindez fordítva is működik. Ha megfelelően gondozzuk fogainkat, az segít megóvni a szívet, azaz a képességünket arra, hogy fittek és aktívak legyünk.
 
Az European Society of Cardiology tanulmánya szerint a gyakori fogmosás összefüggésbe hozható az a pitvarfibrilláció és a szívelégtelenség alacsonyabb kockázatával. Ennek egyik lehetséges oka az, hogy a gyakori fogmosás csökkenti a fogak és az íny közötti „zsebekben” élő baktériumok mennyiségét, távol tartva a baktériumokat a véráramtól.
 
Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy túlzásba vinni sem szabad a dolgokat. Egy skandináv tanulmány rávilágít, hogy a túlságosan intenzív edzés szájegészségügyi gondokhoz járulhat hozzá, köztük a zománc eróziójához.
 
A zománc gyengeségének egyik fő oka a savas sportitalok fogyasztása és a testmozgás során nyitott szájjal történő légzés. Ilyenkor ugyanis a nyál megszárad és káros baktériumoknak tesszük ki a zománcot. A sportolók elkerülhetik ezt ha víz-elektrolit oldatot választanak és inkább lélegzés közben csukva marad a szájuk.
 
A testmozgás tehát összességében hozzájárul a száj egészségének javításához - különösen az íny egészségéhez. Intenzíven végezve azonban károsíthatja a zománcot. A sportolás mellőzése helyett azonban elég, ha egyszerűen kerüljük a savas italok fogyasztását és az orrunkon át lélegzünk.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.