2022. 10. 13. - 09:40

Szív- és érrendszeri bajok is lehetnek az ínybetegségből

Szív- és érrendszeri bajok is lehetnek az ínybetegségből

Az ínybetegség nem játék. Négy komoly egészségügyi probléma is összefüggésbe hozható vele, melyek közül kiemelkedőek a szív- és érrendszeri betegségek.

A leginkább előforduló krónikus betegségek közé sorolhatók az ínybetegségek, amelyek az emberek 20-50 százalékánál előfordulnak a világon. A legkorábbi fázis az ínygyulladás, ezt azonban lehet kezelni és visszafordítható. Ugyanakkor, ha a probléma destruktív formája jelentkezik, az állapot már nem visszafordítható és a fogak elvesztését eredményezheti.
 
Ma pedig már tény, hogy az ínybetegségek számos egyéb, súlyos egészségügyi állapottal hozhatók kapcsolatba.
 
Cikkünk első részében a diabéteszről esett szó.
 
Az ínybetegség a szív- és érrendszeri betegségekkel is összefügg
Az ínybetegség a szív- és érrendszeri betegségekkel is összefügg
 
Lássuk, hogyan függ össze az ínybetegség a szív- és érrendszeri betegségekkel. A kettő között szintén igen szoros a kapcsolat.
 
Egy több mint 1.600, 60 év feletti ember bevonásával végzett, nagyszabású tanulmány összefüggésbe hozta az ínybetegségek jelenlétét az első szívroham csaknem 30 százalékkal magasabb kockázatával.
 
Ez a kapcsolat még azután is fennmaradt, hogy a kutatók számításba vettek más állapotokat (például cukorbetegséget és asztmát) vagy életmódbeli szokásokat (például dohányzásit, végzettséget, házasságot) – ezek ugyanis ismerten növelik a szívroham valószínűségét.
 
A közelmúltban tanulmányok azt is kimutatták, hogy a krónikus fogínybetegség által okozott szisztémás gyulladás hatására a szervezet őssejtjei az ún. neutrofilek - a korai védekező fehérvérsejtek egy fajtája - hiperérzékeny csoportját termelik.
 
Ezek a sejtek károsíthatják az artériák nyálkahártyáját, azzal, hogy rongálják az artériákat bélelő sejteket és kiváltják a plakkok felhalmozódását.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.