2021. 02. 16. - 10:35

Top 10 tipp a fokozott fogápoláshoz a járvány alatt

Top 10 tipp a fokozott fogápoláshoz a járvány alatt

Ahogyan orvoshoz, úgy fogászhoz is átgondoltabban és tervezettebben járunk a koronavírus-járvány kitörése óta. Hogyan ápolhatjuk fokozottan a fogainkat otthon, hogy minél kevesebb gondunk legyen?

Egy járványhelyzetben mindenkinek érdeke, hogy a lehető legkevesebbre szorítsuk az idegenekkel való érintkezést – ez az orvosi és fogorvosi ellátás terén is igaz.
 
Indokolt esetekben természetesen mehetünk orvoshoz és fogászhoz is, közben azonban fontos mindent megtennünk, hogy minél egészségesebbek maradjunk – beleértve a fogainkat.
 
A fogorvosok azt javasolják: fektessünk egy kicsit több energiát és időt fogaink megfelelő ápolásába.
 
1.Mossunk fogat naponta kétszer, s a fogmosás ne tartson 2 percnél kevesebb ideig.
 
Használjunk felnőtteknek szánt erősségű, fluoridos fogkrémet. Alapos, de kíméletes fogmosási technikát alkalmazzunk: 30 másodpercig mossuk minden szájszegletünket, valamint a fogak felületét. Érdemes az ínyt is átmasszírozni kissé a fogkefével.
 
Helyes fogápolással sokáig megőrizhetjük a fogaink épségét
Helyes fogápolással sokáig megőrizhetjük a fogaink épségét
 
2.Ne fogyasszunk sok cukros ételt, nassolnivalót, italt az étkezések között. Helyettük együnk gyümölcsöt, zöldséget, dióféléket, magvakat, hüvelyesekből készült ropogtatnivalót.
 
A fogakra ragadó nassolnivalók különösen károsak lehetnek – ilyen a szárított gyümölcs, amely ugyan egészségesnek hangzik, de könnyen okozhat a fogba tapadva szuvasodást.
 
Étkezések között igyekezzünk csak sima vizet vagy cukormentes italt inni.
 
Mit tehetünk még?
 
-Vegyünk elektromos fogkefét: egy kerek fejű, nyomásérzékelős fogkefe sokat segíthet az alaposság tekintetében. Nem kell túl sokat költeni rá, egy egyszerűbb változat is megfelelő!
 
-Hagyományos fogkefénket (vagy az elektromos kefe fejét) cseréljük le gyakran. Ha a sörték elkezdenek széthúzódni, már nem olyan hatékony a mosás. Általában 3 havonta érdemes cserélni.
 
-Alkalmazzunk fogselymet naponta: fontos, hogy a fogak belső oldalait is megtisztítsuk, melyeket a kefével nem érünk el.
 
-Használjunk fluoridos szájvizet, kétszer naponta, például étkezés után.
 
-Tisztítsuk meg a nyelvünket: alkalmazzunk fogkefét vagy nyelkaparót.
 
-Együnk naponta legalább 5 adagot gyümölcsökből és zöldségekből.
 
-Kerüljük a túl sok alkohol és nassolnivalók fogyasztását - a savas italok nem tesznek jót a fogaknak.
 
A gyümölcs, a gyümölcslé, a szénsavas üdítők, sör és bor alkalmanként megengedett és inkább ételek mellé.
 
-Evés és ivás után közvetlenül ne mossunk fogat.
 
Mossunk fogat, mielőtt reggelizünk – vagy utána nagyjából 45 együnk. Lefekvéskor 45 perccel fogmosás előtt már ne együnk-igyunk semmit.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.