2022. 02. 24. - 09:50

Top 7 dolog, amit megtehetünk a téli fogérzékenység ellen

Top 7 dolog, amit megtehetünk a téli fogérzékenység ellen

Sokan panaszkodnak fogérzékenységre a hideg hónapokban. Íme néhány módszer, amellyel hatékonyan védekezhetünk a fogak téli szenzitivitása ellen. 

Egyre sűrűbben előforduló probléma a téli fogérzékenység. Oka az, hogy melegben általában kitágul, míg a hidegben összehúzódik.
 
Cikkünk első részében a folyamat részleteiről is beszámoltunk, valamint arról, mi minden járulhat hozzá a fogak téli szenzitivitásához.
 
De milyen egyéb, szájüregi szövődmények súlyosbíthatják a fogérzékenységet?
 
Az ínybetegség, a parodontális ínszalag- és alveoláris csontbetegségek mind oda vezethetnek, hogy az érzékeny fogbelső – a dentin – fokozottan ki lesz téve a környezetnek.
 
Az ínygyulladás a fogágybetegség első szakasza. Akadnak, akik alvás közben összeszorítják vagy csikorgatják a fogukat -  ez erodálhatja a fogzománcot és kellemetlen érzést okozhat.
 
Amikor a fogzománc elhasználódik, vagy az íny visszahúzódik, felszabadul a fogak egy olyan rétege, amely rendkívül érzékeny a hőmérséklet-ingadozásokra. Ez a réteg fájdalmas érzést okoz, ha túl meleg vagy túl hideg dologgal érintkezik a fog.
 
Érdemes sállal, maszkkal is védeni a fogakat a téli időben
Érdemes sállal, maszkkal is védeni a fogakat a téli időben
 
Lehetséges megoldások a fogérzékenység kezelésére
 
A téli fogérzékenység kiegyensúlyozására és kezelésére léteznek módszerek.
 
1.Fluorid alkalmazása: a fluor egy természetesen előforduló ásványi anyag, melyet az érzékeny fogak kezelésére használnak. A kezelés megerősíti a zománcot, megelőzve a környezetnek fokozottan kitett dentin okozta érzékenységet.
 
2.Zárassuk le a gyökereket: ma már alkalmazható tömítőanyag a gyökérfelület védelmére és a fogíny visszahúzódásának elősegítésére.
 
3.Alkalmazzunk szájvédőt: a szájvédő viselése segít megóvni fogainkat attól, hogy alvás közben összeszorítsuk, csikorgassuk őket és további károsodást okozzunk.
 
4.Gyökérkezelés: a gyökérkezelés során a fogorvos eltávolítja a sérült fog belsejében lévő törékeny pulpát. A művelet a súlyos szuvasodás, törött vagy kitört fog okozta problémák javítására szolgál.
 
5.Orron át lélegezzünk! A leghatásosabb módszer arra, hogy ne érje hideg a fogakat, az orrlégzés. Sokan a szájukon át lélegeznek, amivel kiteszik fogaikat a hideg levegőnek. Minden körülmények között egészségesebb alternatíva az orron át történő légzés.
 
6.Fedjük el a szánkat: ha kinn tartózkodunk, viseljünk maszkot vagy fedjük el a szánkat sállal, ha jobban szeretnénk védeni a fogainkat.
 
7.Kerüljük a problémás italokat: legjobb, ha téli fogérzékenység esetén elkerüljük az igazán meleg italok fogyasztását rendkívül hideg körülmények között, mert ez fogrepedést okozhat.
 
A szélsőséges hőmérséklet több okból okozhat kellemetlen érzést a fogaknál, beleértve a fogbetegségeket, a fedetlen dentint, a fogcsikorgatás kiváltotta, irritált fogidegeket vagy a frissen behelyezett fogtömést.
 
A jó állapotú fogak kisebb valószínűséggel repednek. Ezért fontos, hogy rendszeresen végezzünk szájvizsgálatot, kerüljük a fogszuvasodást vagy a zománc erózióját, amely a fogak érzékenységéhez vezet.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.