2022. 02. 22. - 09:50

Téli fogérzékenység – Mi lehet az oka?

Téli fogérzékenység – Mi lehet az oka?

Egyre gyakoribb, hogy az emberek egy része a fogak érzékenységére panaszkodik télen. Mi lehet ennek a kiváltó oka és hogyan lehet segíteni rajta?

A téli fogérzékenyég egyre gyakrabban fordul elő. De mitől alakulhat ki ez a probléma és milyen megoldási lehetőségei vannak?
 
A fogak téli érzékenysége mögött az áll, hogy a fog általában kitágul meleg hőmérsékleten, hidegben viszont összehúzódik. A folyamatot hidegrázás válthatja ki, ami repedéseket eredményezhet a fogakban és feltárja a dentint – a fogzománc alatti finom réteget, jobban kitéve azt a külső hatásoknak. A dentint hőmérsékletérzékeny idegsejtek borítják.
 
Ám miközben a dentin kitettsége a fogak érzékenységének egyik fő oka, vannak egyebek is,  amelyek a gondot kiválthatják, növelhetik a fogszenzitivitás esélyét télen.
 
Egyre gyakoribb a téli fogérzékenység
Egyre gyakoribb a téli fogérzékenység
 
1.Extra cukorbevitel a téli időszakban: a tél beköszönte egybeesik az ünnepi időszakkal, jönnek az édes finomságok. A plusz cukor növeli az ínybetegségek és a zománc-erózió esélyét - mindkettő érzékenyebbé teheti a fogakat. Ünnepségek alkalmával érdemes kerülni a megkeményedett édességek rágását, melyek miatt a fogak elrepedhetnek, eltörhetnek, szabaddá téve a finom dentint.
 
2.Agresszív fogmosás: ha túlságosan erősen mossuk a fogainkat, kárt teszünk a védő zománcban, megint csak kitéve a külső környezetnek az érzékeny dentint. Időt kell szánni az alapos, de nem túl erőteljes fogmosásra. A gyakori fogselymezés se maradjon ki, s érdemes szájöblítőt használni a fogak védelméért és tisztán tartásáért.
 
3.A megfázás és az influenza súlyosbíthatja a fogak érzékenységét: a fogak fájdalmát és érzékenységét nem feltétlenül fogászati ​​probléma okozza.
 
Télen gyakoribb a megfázás, az orrmelléküreg-fertőzések és az influenza, a hőmérséklet változása miatt. Oka a meggyengült immunrendszer és a sok kórokozó. Ha az orrmelléküregek begyulladnak és ingereltté válnak az orrdugulás vagy fertőzés következtében, az nyomást gyakorolhat a fogidegekre, irritációt és érzékenységet okozva.
 
4.Italok okozta fogászati ​​sérülések: az üdítők, a kávé, a tea és más savas italok, például a gyümölcslevek részt vesznek a fogak károsításában, hozzájárulnak a dentinréteg felfedéséhez.
 
Károsak azonban az egyéb negatív szájhigiénés szokások is, például a dohányzás vagy a fogmosás, a fogselyem megfelelő használatának elmulasztása – ezek az íny visszahúzódását okozhatják. Amikor ez megtörténik, az ínyvonalnál lévő dentin szabaddá válik, ami hőmérséklet-érzékeny fogakat eredményezhet.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.