2021. 04. 06. - 10:35

Új módszer az elveszített fogak regenerálására?

Új módszer az elveszített fogak regenerálására?

A felnőtteknél, akik elveszítették a fogukat, sajnos nem formálódik új, mint a gyermekek esetében. Most japán kutatók új felfedezése némi reményt ad az elveszett fogak regenerálódására.

A fogtündéres mese sajnos nem igaz a felnőttek esetében: ha egy vagy több foguk elveszik, nem formálódik helyette új.
 
A Kiotói Egyetem és a Fukui Egyetem tudósainak közelmúltban megjelent tanulmánya azonban adhat némi okot a reménykedésre.
 
A kutatócsoport beszámolt arról, hogy egy gén antitestje - a méh szenzibilizálásához kapcsolódó gén-1 avagy USAG-1 - stimulálhatja a fogak növekedését a veleszületett fogbetegségben szenvedő egerekben.
 
A Science Advances folyóiratban megjelent cikkben a kutatók leírják, hogy bár egy átlagos felnőttnek 32 foga van, a lakosság körülbelül 1 százalékánál többé-kevésbé a veleszületett állapotok miatt ennél több vagy kevesebb is lehet. A tudósok most feltárták azon esetek genetikai okait, amikor túl nagy a mennyiség, nyomként a felnőtt-fogak regenerálódásához.
 
Ígéretes új módszeren dolgoznak a kutatók a fogregenerálódás terén
Ígéretes új módszeren dolgoznak a kutatók a fogregenerálódás terén
 
A fogak fejlődéséért felelős alapvető molekulákat már meghatározták – mondta el Katsu Takahashi, a tanulmány egyik vezető szerzője, a Kiotói Egyetem Orvostudományi Karának vezető oktatója.
 
Mint magyarázta, az egyes fogak morfogenezise számos molekula kölcsönhatásától függ - beleértve a BMP-t, a csont morfogenetikus fehérjét és a Wnt-jelátvitelt.
 
A BMP és a Wnt jóval többet tesz, mint hogy részt vesz a fogak fejlődésében. Több szerv és szövet növekedését alakítják, még mielőtt az emberi test akár egy mazsola méretét is elérné.  
 
Következésképpen az olyan gyógyszereket, amelyek közvetlenül befolyásolják ezeket a tevékenységeket, a szakemberek általában kerülik - a mellékhatások ugyanis az egész testet érinthetik.
 
Azt illetően, vajon biztonságosabb lehet-e megcélozni a BMP-t és a Wnt-t antagonizáló tényezőket a fogak fejlődésében, a csapat az USAG-1 gén alkalmazását vette fontolóra.
 
„Tisztában voltunk azzal, hogy az USAG-1 elnyomása elősegíti a fogak növekedését. Amit nem tudtunk, az az, hogy mindez elég lesz-e – mondta Takahashi.
 
A kutatók ezért számos monoklonális antitest hatását megvizsgálták az USAG-1-re nézve. A monoklonális antitesteket általában a rák, az ízületi gyulladás és az oltóanyag-fejlesztés kezelésére használják.
 
Az USAG-1 kölcsönhatásba lép a BMP-vel és a Wnt-vel is. Ennek eredményeképpen számos antitest vezetett gyenge születési és túlélési arányhoz, megerősítve a BMP és a Wnt jelentőségét az egész test növekedésében.
 
Egy ígéretes antitest azonban megzavarta az USAG-1 kölcsönhatását a BMP-vel.
 
Az antitesttel végzett kísérletek azt mutatták, hogy a BMP jelátvitel elengedhetetlen az egerek fogszámának meghatározásához. Sőt, egyetlen adag elegendő volt egy egész fog létrehozásához. A későbbi kísérletek hasonló előnyöket mutattak a görények esetében.
 
„A görények az emberekhez hasonló fogászati ​​mintázattal rendelkező, fogváltó állatok. A következő tervünk az antitestek tesztelése más állatokon, például sertéseken és kutyákon” - magyarázta Takahashi.
 
Ez az első tanulmány egyébként, amely a monoklonális antitestek előnyeit mutatja be a fogregenerációban, s új terápiás kerettel is szolgál olyan klinikai problémához, melyet jelenleg csak implantátumokkal és más mesterséges intézkedésekkel lehet megoldani.
 
„A hagyományos szöveti technika nem alkalmas a fogak regenerálódására. Vizsgálatunk azt mutatja, hogy a sejtmentes molekuláris terápia a veleszületett fog-agenezis széles körében hatékony” – összegezte a felfedezéseket Manabu Sugai, a Fukui Egyetem munkatársa, a tanulmány másik szerzője.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.