2024. 03. 18. - 10:45

Valóban szükséges a nyelvkaparás? – A bizonyítékok ezt állítják

Valóban szükséges a nyelvkaparás? – A bizonyítékok ezt állítják

A fogmosás és a fogselymezés fontossága mindenki számára evidens a száj- és fogápolási rutin során – ám sokan állítják, hogy a nyelvkaparás sem árt. Mit mondanak erről a bizonyítékok?

Ha megfelelő szájhigiénia a célunk, kiemelt fontosságú a rendszeres fogmosás és a fogselyem használata. Akadnak azonban, akik szerint mindez nem elég.
 
A közelmúltban a TikTok videómegosztón kezdett terjedni egy trend, mely szerint a nyelvkaparó sem hagyható ki, amennyiben igazán jó szájhigiéniára vágyunk.
 
A nyelvkaparás régóta a mindennapi higiéniai rutin része, a világ számos részén. Aki alkalmazza, egy kemény műszert futtat át a nyelvén, hogy eltávolítsa a baktériumok lerakódását és a törmeléket.
 
A nyelvkaparók mindenféle formában és méretben kaphatók, de egyesek a fogkeféjüket használják a célra. A művelettel a fehér bevonatot távolítják el - amely baktériumokat tartalmaz -, és ami felhalmozódik egyes emberek nyelve hátulján. Sokan állítják, hogy a módszer a rossz lehelettől is megszabadít.
 
 
Valóban szükséges a nyelvkaparás?
Valóban szükséges a nyelvkaparás?
 
De mit mondanak a nyelvkaparó használatáról a bizonyítékok?
 
Noha van néhány bizonyíték az állítások alátámasztására, a gyakorlat kockázatokkal is járhat.
 
Minden ember szájában élnek baktériumok, gombák, sőt vírusok közösségei is – ez a szájüregi mikrobiom. A baktériumok megtapadhatnak a nyelv, illetve a fogak felületén, s rétegekben halmozódhatnak fel – amit biofilmnek nevezünk. A plakk a biofilm egyik példája.
 
A rossz szájhigiénia bizonyos baktériumfajokat tartalmazó biofilmek felhalmozódásához vezethet, amelyek fogszuvasodást, fogínybetegséget és rossz leheletet okoznak.
 
A Streptococcus mutans baktérium felhalmozódása például szuvasodással jár, míg az illékony kénvegyületet termelő baktériumoké rossz leheletet válthat ki a nyelven és az ínyen. A magas cukor- és rostszegény étrend szintén hozzájárulhat az illékony kénvegyületet termelő baktériumok felhalmozódásához.
 
Sokak számára elég a fogmosás
 
A lerakódott biofilmek eltávolításához a legtöbb ember számára elegendő napi kétszeri fogmosás (minden alkalommal két percig), és fogselyem vagy fogköz kefék használata a fogak közötti tisztításhoz. Ezek a technikák igen hatékonyak a fogszuvasodás és az ínybetegségek megelőzésében is.
 
Kevesebb bizonyíték van ugyanakkor arra, vajon ezen technikák hatékonyak-e a nyelv biofilmje és a rossz lehelet megelőzésére is.
 
Nyelvkaparás
 
Néhány felülvizsgálat kimutatta, hogy a nyelvkaparók csökkenthetik a nyelv biofilmjében található baktériumfajok által termelt illékony kénvegyületet felszabadulását.
 
A nyelvkaparók a rossz lehelet csökkentésében is jobbnak bizonyulnak a fogkeféknél.
 
A rendelkezésre álló, korlátozott bizonyítékok alapján tehát úgy tűnik, a nyelvkaparó rendszeres használata segíthet eltávolítani a biofilmeket és javítani a rossz leheletet. Ezek az áttekintések azonban megállapították, hogy a nyelvkaparás előnyei rövid életűek és a hatásosság érdekében egy speciális technikát kell alkalmazni.
 
Ugyanakkor, elég, ha naponta egyszer vagy kétszer 15-30 másodpercig kaparjunk a nyelvünket.
 
Fontos emellett, hogy elég messzire kerüljön hátra a nyelven (ahol az illékony kénvegyületeket termelő baktériumok élnek), hátulról kell kaparni előrefelé és szükséges betartani a szokásos fogmosási rutint is - ahhoz, hogy a gyakorlat hatékony legyen.
 
Vannak egyéb figyelmeztetések is a nyelvkaparás kapcsán.
 
A rossz leheletet nem csak az illékony kénvegyületet termelő baktériumok okozzák. Kiválthatja szuvasodás, mandulagyulladás és akár gyomorproblémák is - például savas reflux. Ezekben az esetekben a nyelvkaparás kevésbé segít a rossz leheleten.
 
Egyes baktériumok igenis kellenek
 
Bizonyos baktériumokra szükségünk van a jó egészség érdekében. A nyelven élő nitrátredukáló baktériumfajok például az általunk elfogyasztott élelmiszerekből - így zöld leveles zöldségekből - származó nitrátot nitritté alakítják.
 
Ez a mechanizmus fontos, mivel a keletkező nitritet lenyeljük. A nitrit ezután a bélben nitrogén-monoxiddá alakul, ami ellazítja ereket és alacsonyabban tartja a vérnyomást.
 
 
Egy tanulmány azt sugallta, hogy a nyelvkaparás valóban gazdagíthatja a nitrátcsökkentő baktériumok mennyiségét a nyelven. Ezt a vizsgálatot azonban csupán 27 fős mintán végezték el, s a résztvevők többsége foghigiénés hallgató volt.
 
Fontos tehát, hogy további kutatásokat kell végezni, több résztvevővel. Így a jövőben jobban meghatározhatóak lesznek a nyelvkaparás lehetséges előnyei és ártalmai.
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.