2021. 03. 04. - 10:40

Veszélyben vagyunk? – Top okok, amelyek ínybetegséget okozhatnak

Veszélyben vagyunk? – Top okok, amelyek ínybetegséget okozhatnak

A genetikától a diabéteszen át a rossz fog- és szájápolási körülményekig számos ok vezethet az ínybetegség kialakulásához. Nézzük meg a dolgot közelebbről.

Ha általánosságban szeretnénk fogalmazni, lényegében mindenkire leshet az ínybetegség. Sokkal inkább befolyásolja azonban a viselkedés, a megfelelő fog- és szájápolás hiánya, mint a generika és az általános egészségi állapot.
 
Mégsem lehet figyelmen kívül hagyni ezeket a kockázati tényezőket, amelyeket nem tudunk kontrollálni - genetikából vagy bizonyos egészségügyi problémákból fakadnak.
 
1.Genetika: amennyiben egy vagy mindkét szülőnknek van súlyos parodontális betegsége, nagyobb az esélyünk arra, hogy nálunk is kialakuljon. Az ínybetegség azonban nem genetikai betegség, tehát csupán arról van szó, hogy lehet rá hajlamunk. A jó hír az, hogy ha ezzel tisztában vagyunk és megfelelően ápoljuk szánkat, fogainkat, rendszeresen konzultálunk fogorvosunkkal, sikeresen szembeszállhatunk a hajlammal.
 
A genetika és a hormonok is hajlamosíthatnak az ínybetegségre
A genetika és a hormonok is hajlamosíthatnak az ínybetegségre
 
2.Hormonok: a jelentős hormon-ingadozás – például pubertáskorban vagy terhesség idején – növeli az ínybetegség kockázatát. Az íny rendkívül érzékennyé válik, s a legkisebb mennyiségű plakk-felhalmozódásra is túlzottan reagál. Azok az emberek, akik ilyen hormonális változásokon mennek keresztül, megfigyelhetik: ínyük piros, duzzadt, érzékeny és fogmosáskor, fogselymezéskor vérzik.
 
Ha ezzel a kockázati tényezővel is fel szeretnénk venni a harcot, fontos, hogy a fogakat tisztán tartsuk, amennyire csak lehet, így az íny nem mutat túlzott reakciót.
 
3.Autoimmun betegségek: egyes autoimmun betegségek befolyással lehetnek a száj belsejét bélelő lágy szövetre, ilyen például a pemphigoid és az orális lichen planus. Ezen rendellenességek a krónikus gyulladásban való részvételük miatt nagyobb mértékben veszélyeztetnek bennünket az ínybetegségek szempontjából.
 
4.Diabétesz: a betegség szervezetre gyakorolt hatása igencsak pusztító lehet. Idegkárosodást vált ki, a a végtagok véráramának korlátozását okozza, ezért veszítik el a diabéteszes betegek olykor a lábujjaikat, de vakság is kialakulhat.
 
Sokan nem tudják, hogy az ínyszövetek is hasonlóak reagálnak, mint a végtagok. A diabétesz felgyorsítja az ínybetegség folyamatát, mert a test képtelen fontos gyógyító sejteket juttatni az ínyszövetekbe.
 
A cukorbetegség megléte nem kontrollálható, de magát a betegséget ellenőrzés alatt lehet tartani, a vércukorszint figyelésével, a gyógyszerek szedésével és minden utasítás betartásával, amelyet az orvos előírt.
 
A kontrollált cukorbetegségben szenvedők jobban tudják kezelni ínybetegségüket.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.