2021. 04. 23. - 11:35

A fogyás akadálya - Miért vagyunk éhesek állandóan?

A fogyás akadálya - Miért vagyunk éhesek állandóan?

A vércukorszint-esések jobban megjósolják az éhséget és az azt követő kalóriabevitelt, mint az étkezés utáni, kezdeti vércukor-csúcsreakció – állítja egy tanulmány.

Gondolkodtunk már azon, miért érezzük magunkat állandóan éhesnek? Kutatók szerint a vércukorszint-leesések jobb előrejelzői az éhségnek, majd az azt követő kalóriabevitelnek, mint az étkezés utáni, kezdeti vércukor-csúcsreakció – a tanulmány lehetséges magyarázatot ad arra, miért küzd sok ember a súlyvesztéssel.
 
Vannak ugyanis, akik még a kalória-bevitelt szabályozó étrend ellenére sem igazán fogynak. Az, hogy a szervezetünk mennyire dolgozza fel jól a cukrot étkezés után, megmagyarázhatja ezt az állapotot – írták a kutatók a Nature Metabolism szaklapban.
 
Ha éhesek vagyunk, azután is, hogy már ettünk, valószínűleg nagy csökkenés tapasztalható a vércukorszintben néhány órával az étkezés után. Ha ez megtörténik, éhesebbnek érezzük magunkat és többszáz kalóriát képesek vagyunk megenni a nap folyamán, ami igencsak megnehezíti a fogyást.
 
Az egyéni anyagcserétől is függ, mennyire vagyunk éhesek evés után
Az egyéni anyagcserétől is függ, mennyire vagyunk éhesek evés után
 
A Londoni King's College és a ZOE egészségtudományi társaság kutatói rámutattak: fontos az egyéni anyagcsere megértése, ha hatékonyan szeretnénk fogyni.
 
A kutatócsoport több mint 1000 ember vércukorszint-reakcióit és egyéb egészségügyi mutatóit vizsgálta – miután standardizált reggelit és szabadon választott ételeket fogyasztottak egy 2 hetes időszak alatt.
 
A standard reggelik ugyanolyan kalóriatartalmúak voltak, azonban változó összetételük volt a szénhidrátok, fehérjék, zsírok és rostok szempontjából. A résztvevők vércukorszintjét, éhségét, éberségét a tanulmány teljes ideje alatt mérték hordható eszközökkel.
 
Korábbi tanulmányok már kimutatták a vércukorszint emelkedését és csökkenését az étkezés utáni első 2 órában – ezt nevezik vércukor-csúcsnak.
 
Az új tanulmány azonban megállapította, hogy néhány ember jelentős kezdeti cukorszint-csökkenést tapasztalt, 2–4 órával a kezdeti csúcsot követően, miközben a vércukorszintje gyorsan a kiindulási érték alá esett - noha ez visszaáll.
 
Azoknál az embereknél, akiknél a vércukorszint nagyobb mértékben csökken, 9 százalékkal nagyobb növekedés tapasztalható az éhség tekintetében, s kevesebb mint fél órával korábban fogyasztanak újabb ételt, mint akik kisebb vércukorszint-esést élnek át.
 
A nagyobb esésnél 75 kalóriával többet fogyasztanak az emberek 3-4 órával a reggeli után, s nagyjából 312 kalóriával többet az egész nap folyamán.
 
A kutatók szerint ez a típusú étkezés 1 év alatt több mint 9 kiló hízást jelent.
 
A vércukorszint-esések egyértelműen fokozzák az éhséget és az étvágyat. A tanulmány felfedezései tehát megadják a lehetséges magyarázatot arra, miért küzd sok ember a fogyással.
 
A kutatók azt is megjegyezték: a férfi résztvevőknél étkezés után valamivel nagyobb vércukorszint-csökkenés volt megfigyelhető, mint a nőknél.
 
Mindenesetre, akár kisebb, akár nagyobb a vércukorszint csökkenésünk, ez az egyéni anyagcserénktől függ.
 
Az ételválasztásunk és fizikai aktivitásunk is szerepet játszik azonban benne.
Ha tisztában vagyunk az egyes ételekre adott reakcióinkkal, azzal jobban támogatjuk anyagcserénket és kezeljük az éhségünket – a kalória-bevitellel együtt.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.