2010. 05. 24. - 06:00

Az ízek becsapják érzékszerveinket!

Az ízek becsapják érzékszerveinket!
Amikor táplálkozunk, az ízeket elsődlegesen a nyelvünkön található rózsaszínű, "szemölcsszerű" un. ízérzékelő nyelvpapillákban elhelyezkedő ízlelősejtekkel érzékeljük. Úgy vagyunk "programozva", hogy az egészséges ételeket élvezetes, kellemes élményként, még az egészségtelen, esetleg veszélyes ételeket élvezhetetlenként érzékeljük.
Az ízek becsapják  érzékszerveinket! Ahhoz, hogy az élmény kialakulhasson, több érzékszervünk is aktívan közreműködik:

•    szaglás, az étel illata, esetleg a szaga, a fűszerek és aromák hatása, mely illatmolekulák még a szájüreg felső részéből is feljutnak az orr szaglóhámjáig,
•    látás, az étel látványa, étvágygerjesztő, vagy undorító hatása,
•    tapintás, az étel állaga, puhasága, keménysége, ropogóssága,
•    hallás, ahogyan szánkba vesszük az ételt - pl. amikor egy friss almába beleharapunk, annak roppanása a frissesség érzetét kelti,
•    végül pedig az ízérzékelés a szájüregben.
Az étkezés során az ízek érintkeznek az érzékelősejtek receptoraival és elektromos jeleket váltanak ki, mely jelek az idegpályákon ingerületként jutnak tovább az agyba. Az agy pedig minden, az étkezés során tapasztalt benyomást: az étel kinézetét, illatát, az étkezés közben hallható hangokat és ízeket feldolgoz, majd egy másik agyi központ emocionális tartalommal megtöltve élményként tárol el.
Étvágy.
Az ízfokozó hatás, ami becsap!

A glutamát eteti magát, ezért is használják szívesen húsos ízű ételek "fűszerezésére".  A fehér kristályos porként előállított mono-nátrium-glutamát gyártásához sokszor
géntechnológiával módosított mikróbákkal termelnek glutaminsavat. Vannak gyártók, akik guanilát és inozilát is adnak hozzá, melyek nitrogéntartalmú purin vegyületek, melyek részt vesznek a sejtek anyagcsere folyamataiban is. A három adalék (glutamát-guanilát-inozilát) kölcsönösen erősítik egymás ízét, fokozzák az ízintenzitást. Segítségükkel sajnos gyengébb minőségű áru is jobbnak tüntethető fel a valóságosnál.

A böjtölésAz E-620-tól E-625-ig terjedő számok a glutamátok csoportjának valamelyik tagját jelölik az élelmiszerek cimkéin. A hatóságok ezeket az ízfokozó adalékanyagokat biztonságosnak jelölik, de készételekben, rágcsálnivalókban, fűszerkeverékekben legfeljebb 1% mennyiségben engedélyezik.
Annak a veszélye is fennáll, hogy aki az ízfokozó ételekhez már hozzászokott,az nem is tudja érzékelni az ételek valódi ízét sem. Sajnos a glutamátok feltehetően még az étvágyat is erősítik, ezért fordulhat elő, hogy az egész zacskó csipszet meg kell ennünk, mert nem tudjuk abbahagyni!!

Egyetlen alternatív lehetőség van a glutamátok hatásának kivédésére: saját magunk készítsük el az ételeinket. A böjtölés nem kifejezetten fogyókúrás módszer - de ha szeretnénk visszanyerni a természetes ízérzékelésünket, akkor ebben szakember vezetésével végzett böjt segítségünkre lehet.
Az élelmiszerek cimkéi pedig a legjobb barátunk minden bevásárláskor! Ne sajnáljuk az időt és fordítsunk picit több figyelmet az E-620-625-ig terjedő adalékanyagokra,ha szeretnénk kiiktatni a glutamátok ízmodosító hatását az étrendünkből.
Forrás: www.fogyokura-tipp.blog.hu



Memo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.