2021. 03. 12. - 10:25

Edzés és fogyás – Ne viseljük minden nap ugyanazt a sportcipőt

Edzés és fogyás – Ne viseljük minden nap ugyanazt a sportcipőt

Ha kiválasztunk magunknak egy edzésformát, gondoskodjunk a megfelelő lábbeliről is. Ha egészséges élet és fogyás a célunk, az sem árt, ha nem mindennap ugyanazt használjuk.

Nem kérdés: ahhoz, hogy egészségesen éljünk és fogyjunk, lényeges a rendszeres testmozgás. Ugyanakkor, nem mindegy, milyen cipőt viselünk a sporthoz és az sem, mindennap ugyanazt vesszük-e fel.
 
Ha ugyanis hanyagoljuk ezt a dolgot, miközben naponta eddzünk, lábujjaink szenvedhetik meg.
 
Miért fontos ez? Sajnos, ha egymás utáni napokon ugyanazt a lábbelit vesszük fel a sporthoz, nagy az esélye a lábujj-gombásodásnak (onychomycosis). A gombák kedvelik a sötét és nedves helyeket, így sportcipőnk ideális a számukra. Ha minden nap ugyanazt a darabot használjuk, nem adunk a cipőnek elég időt és módot a megfelelő átszellőzésre, ami különösen problémás, ha beleizzadt a lábunk a lábbelibe.
 
Fontos, hogy a mozgáshoz megfelelő cipőt válasszunk és ne hordjuk egymás utáni napon ugyanazt
Fontos, hogy a mozgáshoz megfelelő cipőt válasszunk és ne hordjuk egymás utáni napon ugyanazt
 
Edzés után fontos a cipőket olyan helyre tenni, ahol éri őket a szabad levegő és könnyedén, egészségesen megszáradhatnak.
 
A gomba elkerülése érdekében szerezzünk be két jó lábbelit, amelyeket cserélgetni tudunk.
 
Fontos még, hogy olyat válasszunk, amely tökéletesen illeszkedik a lábunkra. Ha ugyanis nem megfelelő cipőt használunk, szintén nő a lábköröm gombásodásának kockázata. A helytelenül illeszkedő lábbeli traumatizálja és gyengíti a körmöket, ezért fogékonyabbá válnak a gombás fertőzésre.
 
Gyaloglás vagy futás?
 
A kérdés azért lényeges, mert más típusú sportcipő szükségeltetik a kettőhöz. A futásra alkalmas lábbeli rugalmasabb, s extra párnázás is jellemzi, hogy kezelni tudja a nagyobb igénybevételt.
 
Amikor cipőt választunk, érdemes benne járni egyet az üzletben, hogy valóban megfelelően illeszkedik-e.
 
Ellenőrizzük azt is, van-e kellő helye a nagyujjnak. Fontos, hogy minden ujjnak kényelmes legyen a lábbeli, ne szoruljanak össze.
 
A károsodott cipőket ne viseljük tovább. Ha az már nem támogatja úgy a lábat, ahogyan kellene, sérülhet a bokánk és a lábunk, ezért le kell cserélni.
 
A beltéri kardio-edzéseknél az alapvető párnával ellátott cipők jól működhetnek. Olyan válasszunk, amelynek hátsó része a boka alatt ér véget.
 
A szabadtéri edzésekhez és köredzésekhez érdemesebb arra szavazni, amelynek kissé magasabb, a bokacsont fölé ér.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.